“1 op 2 aanwervingen bij jongeren geen succes”

Trendhuis voert al zes jaar op rij een onderzoek uit bij 4.000 Belgen over hun verwachtingen rond werk. Trendwachtcher Nathalie Bekx weet dus als geen ander hoe jongeren over hun loopbaan denken. Herken jij je in het portret dat ze voor GO Starters schetst?

“1 op 2 aanwervingen bij jongeren geen succes”

Nathalie Bekx (Trendhuis): “Wat vooral opvalt in ons onderzoek: jongeren willen geen carrière die steil naar de top leidt, ze willen tussenlandingen. Ze willen geregeld stoppen en iets anders doen. Ze verwachten dus flexibiliteit van hun werkgever. Vroeger was het motto ‘time is money’, nu is het eerder: ‘time is time’. Werk en privé vloeien in elkaar over, wat ook maakt dat jongeren zich thuis willen voelen op hun werk. De werkvloer moet een plaats zijn waar je niet alleen cognitief, maar ook emotioneel aan je trekken komt. Daarnaast vinden jongeren het belangrijk om te werken voor een bedrijf dat zich maatschappelijk engageert. Ze willen dat hun werk bijdraagt aan een betere wereld.”

 

Schrikt het jongeren af dat ze wellicht veel langer zullen moeten werken dan hun ouders?
“Daar hebben ze zich al lang bij neergelegd. Ze zijn bereid langer te werken, maar ze verwachten ook dat carrières er anders zullen uitzien: geen korte, overvolle loopbaan meer, maar liever een gestage groei met pauzes.”

 

Zijn starters desnoods bereid op een lager niveau aan hun carrière te beginnen?
“Dat is momenteel voor velen de realiteit. We zien dat veel jonge mensen een eerste job aanvaarden die in principe onder hun niveau ligt, maar anderzijds moet je ook durven zeggen dat we te maken hebben met een inflatie van het aantal diploma's. Ze beseffen dat er een leercurve bestaat binnen de bedrijfswereld en dat werkgevers in hen moeten investeren. Op dit moment zijn veel werkgevers daar niet toe bereid omdat het hen veel geld kost. En je moet ook eerlijk zijn: één op de drie aanwervingen is geen succes, en bij jongeren is dat zelfs één op twee. In je eerste job leer je wat je graag doet, maar vooral ook wat je niet graag doet! De eerste werkervaring is een springplank naar de eerste echte job, dat is de realiteit. Eigenlijk is het bijna een soort stage.”

 

Is interimwerk een goede manier om ervaring op te doen?
 “Het is een interessante piste voor werkgevers, maar ook voor jongeren is het een goede manier om te proeven van verschillende werksituaties. Jongeren met een generalistisch diploma zoals Germaanse of communicatiewetenschappen kunnen interimwerk gebruiken om zaken uit te proberen en kennis te maken met de arbeidsmarkt. Naar potentiële werkgevers toe is het ook belangrijk om te laten zien dat je je handen uit de mouwen wil steken.”

 

Moeten de jongeren zich massaal richten op de knelpuntberoepen van de toekomst?
“Nee, al was het maar omdat ongeveer de helft van de werknemers nu al zegt dat zijn functie over twintig jaar niet meer zal bestaan. Ik denk dat je beter kan uitblinken in iets wat weinig gevraagd wordt dan dat je middelmatig bent in iets wat momenteel hot is. Een leven lang tegen je zin werken houdt niemand vol!” 

Lundi 12 Mai 2014 om 15:9

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //