10 lastige vragen van rekruteerders

Als je niet nerveus bent voor een sollicitatiegesprek, dan wil je de job waarschijnlijk niet echt. Om maar te zeggen dat iedereen op z’n minst een beetje zenuwachtig is voor een gesprek dat zijn of haar leven een nieuwe wending kan geven. Als je op deze strikvragen een antwoord klaar hebt, stap je volgende keer met meer zelfvertrouwen binnen.

10 lastige vragen van rekruteerders

1. Op welke verwezenlijking ben je het meest trots?

Weersta de verleiding om honderduit te beginnen praten over het behalen van je zwemdiploma en ga op zoek naar prestaties die relevant zijn voor de job die je begeert. Het ideale antwoord op dit soort vragen bedenken de meesten niet on the spot. Leer tussen de lijnen van een vacature door te lezen en ontdek zo naar welke kwaliteiten je toekomstige werkgever écht op zoek is. Als jouw antwoord zonneklaar maakt dat jij naadloos in de organisatie zal passen, staat het alvast 1-0 voor jou. Een voorbeeld? Als het bedrijf van je dromen in de eerste plaats een teamplayer zoekt, dan doe je er ongetwijfeld goed aan om enthousiast te vertellen over het groepsproject aan de universiteit waarmee je de prof van zijn sokken hebt geblazen.

 

2. Wat verwacht je qua loon?

Een vervelende vraag, vooral als je recht van de schoolbanken komt. Doe vooraf toch maar een beetje research, zodat je weet wat een normaal loon is voor de functie. Maar je doet er meestal goed aan om helemaal geen bedrag te noemen. Het gaat jou namelijk niet om geld, maar eerder om de ervaring die je kan opdoen in een inspirerende omgeving. Echt open kaart spelen over het loon doe je pas in de laatste rechte lijn naar het ondertekenen van een contract. En zelfs dan noem je beter een boven- en een ondergrens dan een exact bedrag.

 

3. Vertel eens iets over jezelf

Nog steeds een überklassieker. De kans is groot dat je zaken vertelt die voor de rekruteerder compleet irrelevant zijn, of die meer over je zeggen dan je eigenlijk kwijt wilde. Je stelt dus maar beter een tegenvraag om het terrein wat af te bakenen. Wil de hr-manager graag iets horen over je professionele ambities of eerder over je privéleven? Het is ook hier weer belangrijk dat je vooral praat over activiteiten, interesses, karaktertrekken,… die goed passen bij de organisatie waar je deel van wil uitmaken. Als je het ook nog kan brengen alsof je het ter plekke bedenkt, komt die droomjob weer een stapje dichterbij.

 

4. Compleet toevallig stap je in de lift met de baas van het bedrijf waar je dolgraag wil werken. Hoe zou je jezelf verkopen op weg naar de derde verdieping?

De Steve Jobs-vraag! Een sterke elevator pitch kan een enorme hulp zijn bij het uitbouwen van je carrière. De kunst is om in extreem weinig woorden samen te vatten wie je bent, waarom je anders bent dan de rest en waarom ze je niet uit het oog mogen verliezen. Denk eens na over de vraag waarom jij geboren bent om voor bedrijf X te werken en welke kwaliteiten je geknipt maken voor de job. Na 15 seconden is het overduidelijk dat je hele leven een aanloopje was naar dit ene moment.
Hulp nodig? www.15secondpitch.com

 

5. Hoe zouden de collega’s van je stageplaats jou omschrijven?

Dit is een andere manier om te vragen naar jouw sterke punten. Vertel dus met het nodige enthousiasme over je stage en benadruk je meest opvallende kwaliteiten, als professional én als mens. Als je behalve een uitstekende boekhouder ook erg behulpzaam en gezellig bent, mag je dat zeker vermelden. Als je nog contact hebt met mensen op een stageplaats, is dat natuurlijk ook het vermelden waard.

 

6. Hoe zou jij het vertrouwen proberen te winnen van een klant met 30 jaar ervaring?  

Wees bescheiden, maar ook niet té. 30 jaar ervaring kan je nooit goedmaken, maar je kan wel indruk maken met je vakkennis en je inzichten. Als jonge kracht is je belangrijkste troef dat je perfect op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Het spreekt voor zich dat je graag iets wil leren van deze ervaren rot.

 

7. Waarom zouden we juist jou aanwerven?

Dit is de vraag der vragen, waar alles om draait. Ze wordt niet altijd zo scherp gesteld, maar uiteindelijk draait het allemaal hierrond. Nu moet je jezelf zonder gêne verkopen. Structureer je antwoord! Focus op relevante zaken die je in het verleden hebt gedaan en op de redenen die aantonen dat jij de perfecte aanvulling zou zijn op de aanwezige expertise.

 

8. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Een nogal belegen vraag, maar je antwoord zegt wel veel over je. Doe je best om niet vaag te klinken, maar formuleer een heldere doelstelling die alles te maken heeft met de functie waarvoor je solliciteert. Laat de interviewer zeker weten dat je wil uitblinken in vakkennis en dat je wil groeien in je job. En er is in jouw ogen geen betere plaats om die doelstellingen te bereiken dan dit bedrijf!

 

9. Er zit een gat van zes maanden in je CV. Wat heb je in die periode gedaan?

Het is absoluut geen schande om een tijdje zonder werk te zitten, maar je maakt een betere indruk als je in die periode niet zomaar hebt zitten niksen. Natuurlijk moet je uitpakken met de bijscholing die je gevolgd hebt, maar vrijwilligerswerk of een andere vorm van maatschappelijk engagement is net zo valabel. Als het maar duidelijk is dat je niet iemand bent die bij de pakken blijft zitten. 

 

10. Wat zou je doen met 1 miljoen pingpongballen?

‘Euh, een webshop openen waarop ik pingpongballen verkoop per kilo?’ De bedoeling van dit soort absurde vragen – en ze worden écht gesteld – is om te bekijken hoe jij je houdt in onverwachte situaties. Kan je improviseren? Antwoord je zonder verpinken met een kwinkslag, dan heb je meteen een streepje voor op de bloednerveuze sollicitant die na je komt. 

Samedi 31 Janvier 2015 om 11:39

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //