2 miljard jobs minder tegen 2030

In een recent rapport voorspelt McKinsey Global Institute dat tegen 2030 wereldwijd de helft van de nu bestaande jobs zullen verdwijnen. Niet bepaald een prettige boodschap voor wie vandaag aan het begin van zijn carrière staat. Is er reden tot paniek?

2 miljard jobs minder tegen 2030

De levenscyclus van bedrijven wordt alsmaar korter. Dat komt omdat ze zich niet tijdig kunnen aanpassen aan de veranderingen in de wereld en te laat innovatieve veranderingen doorvoeren. Een mooi voorbeeld hiervan is RIM, het bedrijf achter Blackberry, dat vandaag herleid is tot een nicheproduct. Omvang of tot de verbeelding sprekende prestaties uit het verleden, bieden bedrijven geen enkele garantie meer voor de toekomst. Ondernemingen moeten zichzelf voortdurend heruitvinden en als ze daar niet in slagen, gaan ze ten onder, met alle gevolgen voor de werkgelegenheid. 

 

Disruptieve technologieën

Dat de komende 15 tot 20 jaar zo veel jobs zullen verdwijnen, komt volgens McKinsey door de doorbraak van een reeks disruptieve technologieën, zoals 3Dprinting en augmented reality, draagbare computing (Google Glass, iWatches), maar ook allerlei geavanceerde vormen van robotica en energiewinning. Ook in sectoren waar we het niet meteen verwachten zullen jobs verdwijnen, bijvoorbeeld in de transportsector omdat meer en meer auto’s zonder chauffeurs zullen rijden of in het onderwijs waar de klassieke methode van kennisoverdracht door een leraar massaal zal vervangen worden door MOOC’s (Massive Open Online Courses). 

 

Veel minder jobs, maar wel evenveel werk

Een drama hoeft dat volgens McKinsey’s Global Institute niet te zijn. De organisatie verwacht dat de theorie van Shumpeter over de creatieve destructie volop zal spelen. Dat er met andere woorden voor al die verdwijnende jobs werk in de plaats zal komen.
De organisatie benadrukt daarbij duidelijk het verschil tussen jobs en werk. Het nieuwe werk zal geen job meer zijn zoals we die nu kennen, maar het zal zich vertalen in verschillende opeenvolgende projecten waaraan werknemers in team zullen werken, in de meeste gevallen als freelancer

Mardi 3 Septembre 2013 om 9:20

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //