3 onnozele vragen van rekruteerders en hoe erop te reageren

Je dacht dat je zowat alles had meegemaakt tijdens sollicitatiegesprekken. En dan krijg je plots een vraag voorgeschoteld die je meteen doet denken dat de interviewer in een psychiatrische instelling thuis hoort. Toch zijn zo'n vragen gebruikelijker dan je denkt. Hoe reageer je?

3 onnozele vragen van rekruteerders en hoe erop te reageren

“Hoe zou je de berg Mount Fuji verplaatsen?” 
is één van de vragen waarmee Microsoft sollicitanten bestookt.

  • Hoe raar de vraag ook lijkt, ze heeft wel degelijk nut, want ze test de creativiteit en dat is enkel mogelijk als je mensen in heel onverwachte situaties plaatst. Met andere woorden: duik niet weg als je zoiets hoort, maar beschouw het als een prachtige kans om te tonen dat je inventief bent. Zoek daarom antwoorden die even gek zijn als de vraag zelf. De Mount Fuji verplaatsen is in wezen kinderspel: doop een berg in de buurt van een Microsoftkantoor tot nieuwe Mount Fuji en klaar is kees.

Een andere klassieker is:

“Wat zou je doen met een miljoen tennisballen?” 

een vraag die vaak plompverloren en totaal onverwacht wordt gesteld.

  • De vraag dient niet alleen om je creativiteit te toetsen maar ook na te gaan hoe snel je uit je lood bent te slaan. Begin je als gek te zweten of sla je de armen verbouwereerd over elkaar? Misschien is de interviewer niet eens uit op een antwoord, maar wil hij gewoon je reactie zien.

En nog één om het af te leren:

“Hoeveel golfballetjes passen er in een schoolbus?”

is een typische vraag die kandidaat medewerkers bij gigant Google krijgen opgediend.

  • Een gouden raad: probeer niet het ideale antwoord te verzinnen. Een correct antwoord op dergelijke vragen bestaat immers niet. Probeer echter wel jezelf te blijven. De beste manier om je door zo'n 'puzzelvragen' te wurmen, is telkens er zo een onding opduikt tijdens een vraaggesprek jezelf af te vragen welke indruk je wil nalaten bij de interviewer en je antwoord steeds in die zin te formuleren.
  • Probeer in ieder geval te zien waar je gesprekspartner naar toe wil, maar wees anderzijds ook niet te beroerd om aan te geven dat je vindt dat een vraag te ver gaat. Als het jou totaal niet duidelijk is welk antwoord je zou kunnen verzinnen, kan je best proberen te antwoorden met een wedervraag. Dat je met een vraag terugkomt, geeft aan dat je ook in moeilijke situaties je mannetje weet te staan en een gesprek kan sturen. Dat is het belangrijkste: dat je kan aantonen dat je altijd op één of andere manier op je pootjes terechtkomt.

Mardi 8 Avril 2014 om 0:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //