4 op 10 werknemers kijken al in eerste jaar uit naar andere job

Als je op zoek gaat naar een eerste job, moet je vooraf heel goed bedenken wat je daar zelf van verwacht. Interessante arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar het loont de moeite om te bekijken of potentiële werkgevers ook echt investeren in hun medewerkers.

4 op 10 werknemers kijken al in eerste jaar uit naar andere job

Heel veel werknemers kijken na één jaar in hun nieuwe job al uit naar ander werk, zo blijkt uit een recente enquête van SD Worx. Maar liefst 4 op de 10 blijkt na amper een jaar al teleurgesteld over wat hun functie te bieden heeft. Het was eerder al gebleken dat de jobtevredenheid bij de meerderheid een duik neemt tijdens het eerste jaar van tewerkstelling.  En daar zijn heel concrete oorzaken voor, stelt SD Worx: "Na een jaar zijn nieuwe medewerkers vaak ontnuchterd over hun groeimogelijkheden en kansen op zelfontplooiing binnen het bedrijf. Het besef groeit dat ze hun persoonlijke ambities op die bepaalde werkplek niet zullen kunnen waarmaken."

 

Ambitie

Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe om te kunnen kiezen uit meerdere werkaanbiedingen. Toch is het absoluut de moeite waard om tijdens een sollicitatiegesprek duidelijk aan te geven op welke manier je professioneel wil groeien. Er is niks mis mee om aan te geven dat je ambitie hebt, zolang je tegelijk bereid bent om het beste van jezelf te geven voor je nieuwe job.  Niet elk wens zal binnen het eerste jaar in vervulling gaan, maar het is voor je carrière van groot belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld gaan over persoonlijke begeleiding door een mentor, maar ook over het volgen van opleidingen die voor jou essentieel zijn.

 

Quid pro quo

Het mag duidelijk zijn dat een werkgever daar zijn eigen eisen tegenover kan (en waarschijnlijk zal) stellen. Zo kan hij bijvoorbeeld vragen dat je bepaalde targets haalt vóór je een dure opleiding mag volgen. Ook voor bedrijfsleiders is het trouwens een slimme tactiek om vooraf duidelijkheid te scheppen over de groeikansen van medewerkers: als het bij vage beloften blijft, neemt de kans snel toe dat nieuwe medewerkers gedemotiveerd raken en minder goed presteren. 

Lundi 10 Juin 2013 om 15:24

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //