4 tips om de twijfel over jezelf te overwinnen

Te veel aan jezelf twijfelen kan de zoektocht naar een job of een prille carrière afremmen. Hoewel een beetje twijfel op zich niet ongezond is - je kan ook maar een pijl afschieten als de boog gespannen is - mag die je natuurlijk niet verlammen. We zetten 4 trucjes op een rij die je kunnen helpen om twijfel te overwinnen.

4 tips om de twijfel over jezelf te overwinnen

Heb je eindelijk je diploma in de hand en dacht je dat je daardoor voorgoed komaf had gemaakt met twijfels over jezelf, dan heb je wellicht al vastgesteld dat ook na het verlaten van de schoolbanken niet alles rozengeur en maneschijn is. Krijg je niet genoeg uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken? Of draaien die telkens weer op een sisser uit? Of vraag je jezelf, als je wel een baan gevonden hebt, voortdurend af of je wel op de juiste plaats zit? Nu je niet langer moet twijfelen over de vraag of je genoeg gestudeerd hebt en alle vereiste kennis onder de knie hebt, zijn er vaak andere redenen genoeg om aan jezelf te twijfelen. Dat is des mensen. Maar wat kan je doen om ervoor te zorgen dat de twijfel je niet verlamt?
   
Geef niet op
Leren fietsen en zwemmen kon je ook niet van het ene moment op het andere. Met slagen in het beroepsleven is het niet anders. Haal jezelf voor de geest waarom je al bent geraakt waar je nu bent, en geef de moed niet op. Doorzetten is de boodschap.

Wees niet te perfectionistisch
Natuurlijk is niet alles altijd van de eerste keer perfect. Zelfs topvoetballers die vaak voor miljoenenbedragen zijn getransfereerd hebben tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving en zetten meestal niet dadelijk de prestaties neer die iedereen van hen verwacht. Fouten maken hoort bij een leerproces.

Maak een SWOT-analyse van jezelf
Als de twijfel toeslaat, komt dat meestal omdat de aandacht voor je mindere punten die voor je sterke kanten overschaduwt. Als je een eerlijke sterkte-zwakte analyse maakt, zet je ook je sterke punten op een rijtje. Kijk daar geregeld eens naar, zodat je weer vertrouwt op je eigen kracht. Het is ook geen schande om aan anderen hulp te vragen om je zwakke punten te helpen versterken. Sterker nog: daarmee getuig je van je zelfkennis, en het doet je sterke punten niet als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Denk niet aan wat voorbij is
Slaat de twijfel toe omdat je de mist bent ingegaan bij een bepaalde opdracht? Kijk daar niet te veel op terug. Gedane zaken nemen immers geen keer. Probeer vooruit te kijken, naar de kansen die zich hoe dan ook zullen voordoen om je te herpakken. 

Lundi 24 Novembre 2014 om 13:47

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //