5 factoren die bepalen of je gelukkig bent in je job

Gelukkig zijn in een job, in principe streeft iedereen ernaar. Met deze tips verhoog je je geluksfactor op je werkplek gegarandeerd.

5 factoren die bepalen of je gelukkig bent in je job

1. Jijzelf

Of je je gelukkig voelt op de werkvloer is afhankelijk van heel wat factoren maar een erg belangrijke factor ben... jijzelf.  Dat geluk kan je definiëren op een aantal niveaus:

  • je moet de juiste man/vrouw zijn op de juiste plaats (met andere woorden je moet de voor jou juiste job doen),
  • waar mogelijk vul je je werkdagen met positieve gedachten,
  • als je tijdens je werkdag negatieve gedachten krijgt, probeer die dan te neutraliseren door er uiting aan te geven (bijvoorbeeld door erover te praten met iemand die je in vertrouwen kan nemen)

Het lijkt inderdaad een tekstje voor spirituele verlichting maar geluk op je werkplek moet je vooral als iets pragmatisch zien. Je kan er zelf aan werken, zo eenvoudig is het.

 

2. Je collega's

We moeten er geen tekening bij maken: op het werk heb je allerlei collega's. Je hebt de brompot, het pietje precies, ... maar ook die collega's die je steevast een spontaan goed gevoel bezorgen wanneer ze in de buurt zijn. Zoek hen geregeld op of sterker nog: laat je waar mogelijk door hen omringen. Geluk genereert geluk, zoveel is zeker.

 

3. Je carrièreplan

Laat jezelf nooit van de wijs brengen door roddels, achterbaks gedoe van collega's, een drammerige baas, ... maar doe je eigen ding wat er ook gebeurt. Wanneer je je eigen weg volgt, ga je een sterker gevoel van controle krijgen. Maak dus je eigen carrièreplan en probeer dat te volgen. Voel je dat je de volgende stap in je persoonlijke carrièreplan op je huidige werkplek niet kan nemen? Aarzel dan niet om actie te ondernemen en eventueel zelfs van werk te veranderen. Je werkt tenslotte niet om je baas gelukkig te maken maar wel om jezelf lekker te voelen.

 

4. Je job

Ga niet zomaar in het wilde weg solliciteren maar kies een job waarin je je echt gelukkig voelt. Geen makkelijke opgave, maar wanneer je aan dat idee vasthoudt, zal je langetermijngeluksgevoel er gegarandeerd wel bij varen.

 

5. De koffiemachine

Zoek geluk niet altijd in grootste verwezenlijkingen op je werk. Wees eveneens blij met kleine dingen: die e-mail die je op tijd beantwoordde, dat kopje koffie en die babbel met een collega. Het klinkt melig maar op die manier verhoog je je geluksmomenten geheid met een factor tien. Blijf bovenal realistisch in je geluksstreven. Er zullen op je werkplek altijd dingen zijn die in de weg zitten van je persoonlijke geluk: je baas, je collega's, een project,... Dat wil echter niet zeggen dat je dat zomaar over je heen moet laten komen. Je professionele leven kan weliswaar niet één langgerekte roze wolk zijn, maar wanneer er dingen zijn die structureel je geluksgevoel belemmeren, aarzel dan niet om die stante pede aan te pakken.

 

Bottom line:  'Geluk hangt van jezelf af", Aristoteles zei het lang geleden al. 

Mardi 18 Juin 2013 om 11:9

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //