5 fouten die je als startende ondernemer best niet maakt

Pieter Janssens van communicatiebureau Intracto uit Antwerpen mag zich een jaar lang ‘Vlaamse Jonge Ondernemer’ noemen. We brachten hem samen met de vier andere provinciale laureaten uit de JCI-verkiezing rond de tafel en vroegen hen naar tips voor kandidaat-ondernemers. Welke fouten mogen ze niet maken?

5 fouten die je als startende ondernemer best niet maakt

Pieter Janssens van communicatiebureau Intracto uit Antwerpen mag zich een jaar lang ‘Vlaamse Jonge Ondernemer’ noemen. We brachten hem samen met de vier andere provinciale laureaten (David Houthoofd van Aquality Protect, Yves Maes van Containers Maes uit Limburg,  Pieter Janssens van Intracto, Wim Van Hecke en Dirk Loeckx van Icometrix, Timothy Desmet en Stijn De Rammelaere van Profacts) uit de JCI-verkiezing rond de tafel en vroegen hen naar tips voor kandidaat-ondernemers. 

 

Welke fouten mogen ze niet maken?

1. De moed opgeven

De meeste ondernemers, óók de heel erg succesvolle, hebben als starter moeilijke periodes gekend. “Je moet weten dat je op bepaalde ogenblikken hoe dan ook met je hoofd tegen de muur zal lopen”, zegt Yves Maes van Containers Maes. “Bereid je daarop voor en laat je niet uit je lood slaan, want het is een wetmatigheid dat je tegenslagen moet overwinnen. Omdat ik zelf heb ervaren hoeveel deugd het me deed dat een bedrijfsleider me had gewaarschuwd voor moeilijke momenten, kon ik me er redelijk makkelijk overzetten. Het is mijn ambitie om later ook jonge ondernemers te helpen en zich voor te bereiden op forse tegenwind.”

 

2. Je geduld verliezen

Je kan wanhopig worden als klanten maar niet de prijs willen betalen die jij vraagt, of als er überhaupt geen klanten zijn. “Vooral als je partner, aan wie je hebt gezegd dat je de zekerheid van een vaste job zou ruilen voor een onzeker ondernemersbestaan in de beginperiode dagelijks vraagt of er nu al klanten zijn, kan dat zwaar wegen”, zegt Stijn De Rammelaere van Profacts. “De kunst is om je geduld niet te verliezen en te blijven geloven in je project, maar ik zal de enige niet zijn die moet erkennen dat dit wellicht gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Maar als je businessplan goed is en als je met passie werkt, komt het wel goed. Je geduld verliezen en daardoor ondoordachte beslissingen nemen is dus niet aan de orde.”

 

3. Geen keuzes maken

Als ondernemer word je elke dag gedwongen om keuzes te maken en dat is, zeker als je nog maar pas in het zelfstandigenleven zit, geen evidente opdracht. Het is normaal om de verschillende mogelijkheden tegen elkaar te blijven afwegen. “Toch mag je echt niet te lang twijfelen”, zegt Wim Van Hecke van Icometrics. “Het is mijn ervaring dat je beter een verkeerde keuze maakt waar je dan de nodige lessen uit trekt, dan dat je helemaal geen keuze maakt.”

 

4. Geen externe hulp inroepen

Je bedrijf is je kindje en je eigen kind kan meestal weinig fout doen. Dat is de reden dat een buitenstaander vaak beter ziet wat er aan de hand is dan jij. Luister dus naar de goedbedoelde adviezen van de mensen om je heen. Je hoeft deze adviezen niet direct op te volgen (je maakt je eigen keuzes) maar ze zijn wel belangrijk als signaal. Als je twijfelt over je koers of voor een belangrijke keuze staat, kan een investering in deskundige hulp je veel geld opleveren.

 

5. Te lang wachten om naar de markt te gaan

Als ondernemer wil je natuurlijk met je product of dienst een bepaalde markt veroveren. En dan wil je dat je aanbod perfect is. “Maar”, zo zegt David Houthoofd van Aquality Protect, “alles verandert tegenwoordig tegen zo’n waanzinnig snel tempo dat het gevaarlijk kan zijn te lang te wachten eer je naar de markt gaat. Het is beter om je product of dienst, ook al heb je het gevoel dat het nog niet perfect zit, zo snel mogelijk uit te testen. Op basis van die tests kan je dan verder verbeteren.” 

Lundi 16 Juin 2014 om 10:16

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //