5 technologietrends die voor jobkansen zorgen

Voor veel pas afgestudeerden blijft het behoorlijk moeilijk om een job te vinden. Gelukkig blijft de snelle ontwikkeling van de technologie wel voor jobkansen zorgen. We zetten 5 technologietrends op een rijtje die mooie perspectieven bieden. In de eerste plaats aan IT-specialisten, maar daarnaast ook aan andere profielen.

5 technologietrends die voor jobkansen zorgen

1. IT-investeringen groeien 

Het mag dan nog zo zijn dat technologische doorbraken in de loop der geschiedenis altijd jobs hebben vernield, ze creëren er ook altijd nieuwe bij.  En die hangen altijd samen met de investeringen. Op dat vlak belooft 2014 een sterk jaar te worden. Veel ondernemingen die de jongste vier à vijf jaar hun investeringen hadden uitgesteld omwille van de heersende economische onzekerheid, hebben nu toch al laten uitschijnen dat ze nu opnieuw geld zullen vrijmaken om te investeren. International Data Corp rekende voor dat de investeringen in technologie in 2014 wereldwijd met 5% zullen stijgen. Bedrijven zullen meer servers, opslagruimte voor gegevens, netwerken, software en diensten nodig hebben. En dat moet goed zijn voor tienduizen nieuwe “traditionele” IT-jobs, ook in België.

 

2. Cloud computing breekt volledig door

Amazon en Google gebruikten al de cloud technologie voor hun klanten. Sinds eind vorig jaar doet ook IBM dat. Eén en ander zorgt ervoor dat er volgens International Data Corp in 2014 liefst 100 miljoen dollar – 25% meer dan in 2013 – zal uitgegeven worden aan de cloudtechnologie. Het aantal expliciet cloudgerichte ICT-jobs zal navenant toenemen. Uit een enquête van IBM blijkt dat 71% van de bevraagde bedrijven vindt dat kennis van cloudcomputing en SaaS (software as a service) essentieel is voor de informatici die zij willen aanwerven.

 

3. Opmars van tablets en smartphones blijft voortduren

Volgens een brede consensus in de technologiesector zal de verkoop van tablets en smartphones in 2014 respectievelijk met ongeveer 20% en 15% toenemen. Dat zorgt voor een pak jobs die rechtstreeks te maken hebben met de verkoop van deze mobiele toestellen, maar ook voor ontwikkelaars van apps.   

 

4. “Internet of things”

Langzaam maar zeker zullen volgens specialisten steeds meer apparaten en objecten met internet verbonden zijn. Tegen 2030 zouden zo’n 30 miljard voorwerpen op die manier “smart” worden gemaakt. En dat zorgt voor enorm veel kansen voor creatieve ontwikkelaars en designers. Denk bijvoorbeeld maar aan de ontwikkeling van “slimme” thermostaten, die niet enkel de verwarming in huis controleert en bestuurt, maar die ook de kans biedt om te leren van  het gebruik en verbruik. Deze ontwikkeling zal enorm veel veranderen: de straatverlichting bijvoorbeeld zal zich kunnen aanpassen aan het langskomende verkeer, er komen tal van toepassingen op de markt voor consumenten zoals slimme kleren en schoenen, maar ook apparaatjes om zelf onze gezondheid te scannen. Voor de ontwikkeling en commercialisering van die toestellen zullen heel wat jobs moeten worden ingevuld, waarvan we nu zelfs nog maar min of meer het bestaan vermoeden.

 

5. Big Data niet meer te stuiten

Grote en kleine bedrijven zullen steeds meer gebruik maken van de mogelijkheden om alle mogelijke gegevens over klanten te verzamelen en met elkaar te verbinden. Dat biedt enorme jobkansen voor data-analisten, maar ook voor onder meer copywriters, storytellers en vidomarketeers om bij diverse soorten producten, verschillende soorten verhalen te maken en dan te kijken welke daarvan bij de consumenten het meest aanslaan. Kortom, op voorwaarde dat mensen kansen krijgen om zich bij te scholen in de nieuwe technologieën of daar zelf inspanningen voor doen, kunnen die innoverende technologieën de komende jaren  ook in ons land voor tienduizenden nieuwe jobs zorgen.

Mardi 7 Janvier 2014 om 10:47

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //