5 tips om je eerste job te overleven

Na een jaar of twintig op de schoolbanken behaal je dat felbegeerde diploma, vind je met een beetje geluk je eerste job en dan blijkt dat je eigenlijk nog helemaal niks weet. Een ontnuchterende ervaring... 

5 tips om je eerste job te overleven

1. Welkom bij de nitwits

Boekenwijsheid is meestal weinig waard op de werkvloer, of zo lijkt het tenminste als je aan je eerste job begint. Don't panic! Het is doodnormaal dat je je in het begin een tijdje als een vis op het droge voelt. De mensen die je hebben aangeworven, verwachten niet dat je vanaf dag één de meest productieve medewerker ooit bent. Wees niet bang om te vragen wat er precies van je verwacht wordt.

 

2. Ken je stapel

Een kleine cursus 'zo gaat het in het echte leven' zou misschien toch wel een leuke toevoeging zijn aan de unief of hogeschool. Als je niet uitkijkt, word je als nieuwkomer bedolven onder het werk en krijg je allerlei problemen met bossen en bomen. Het zal dus zaak zijn om zo snel mogelijk uit te vissen welke taken écht dringend zijn. Op een elegante manier 'nee' leren zeggen is de volgende stap op weg naar het werkwalhalla. 

 

3. Speeltijd is voorbij?

Het is een fantastisch gevoel als je loon voor het eerst wordt uitbetaald - enfin, meestal toch. Probeer te beseffen dat het om een zakelijke transactie gaat, waarbij jij ook je verantwoordelijkheid moet opnemen. Je werkt niet meer voor een score op twintig, waarbij de helft goed genoeg is, maar voor echt geld waar je echte dingen mee kan doen: je eigen toiletpapier kopen, je eigen huur betalen, en ga zo maar door. Werk dus hard, het loont de moeite.

 

4. Blijf studeren

De beste manier om jezelf onmisbaar te maken, is door te blijven leren. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied, maak je de nieuwste technologische snufjes meteen eigen en deel je kennis met de collega's. Ze zullen dol op je zijn en je enthousiasme zal niet onopgemerkt blijven.

 

5. Speeltijd komt terug

De eerste weken en maanden komen veel starters doodmoe thuis van hun werk, omdat hun hersenen op volle toeren moeten draaien om alle nieuwe info te bevatten - en misschien ook wel een beetje omdat ze het niet gewend zijn om 8 uur per dag gas te geven. Het kan dus even lijken alsof werken niets voor jou is, maar wees gerust: het wordt snel beter! Na een tijdje heb je gewoon weer puf om naar hartenlust het beest uit te hangen. Jong zijn is geen schande, toch? 

Vendredi 5 Juin 2015 om 10:3

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //