5 tips om ook je avonden productief te maken

Met een avondje thuis kan je heel wat: televisie kijken, een drankje nuttigen met je partner, bijpraten met vrienden, spelen met de kinderen maar ook bijvoorbeeld wat taken voor je werk verzetten bijvoorbeeld. Goed nieuws: dat laatste hoeft helemaal niet het einde te betekenen van je familiale- of sociale leven. Sterker nog: met wat discipline wordt het een vast onderdeel tijdens de werkweek dat je huiselijke leven niet overhoop haalt en je tegelijkertijd werkgewijs een

5 tips om ook je avonden productief te maken

Neem een voorsprong

Een ideaal moment om nog even wat dingen op orde te stellen is, jawel, tijdens de avond. Knijp er bijvoorbeeld een halfuurtje televisie af om aan de keukentafel met, waarom niet, nog een half oog op de buis gericht wat dingen van de voorbije werkdag te consolideren. Wanneer je de dag erna aan de slag gaat, kan je gelijk uit de startblokken vliegen omdat je een stukje huiswerk hebt gemaakt. Belangrijk: productiviteit vereist discipline. Wanneer je op die manier iedere dag zo'n halfuurtje extra werk verzet, zit je op weekbasis al snel aan 2,5 uur extra. Op die tijd kan je al aardig wat dingen verzetten die jou een voorsprong geven.

 

Wees rigoureus

Het is niet altijd makkelijk om na een vermoeiende werkdag en het nodige fileleed fris en monter terug aan de slag te gaan na je thuiskomst. Neem dan ook tijd om te bekomen: geniet van een aperitiefje en je avondmaal, keuvel wat met de familie en rust vervolgens even uit op de sofa. Voorkom echter dat je voor de buis in slaap sukkelt om vervolgens net voor bedtijd weer wakker te worden. Dit soort dutjes is niet enkel nefast voor je nachtrust maar ook voor je avondlijke productiviteit. Voorkom dat je indommelt en voor de rest van de avond geen klap meer uitvoert door de wekker op je smartphone of tablet te activeren waardoor je uitgebreide dutje een hazenslaapje wordt van maximum een half uur. Daarna heb je nog de hele avond om wat werk te verzetten.

 

Minder planning, meer actie

Het is vandaag (te vaak) bon ton om voor iedere actie die kantoorwerkers ondernemen, meerdere keren werkoverleg te plegen waardoor de zaken niet altijd even vlotjes vooruit gaan. Neem die houding niet mee naar huis, daar ben jij immers de baas. Jouw devies voor thuis: minder planning, meer actie. Zorg dan ook dat in je halfuurtje (zie tip 1) je minstens 1 taak op je todo-lijstje tot een goed einde brengt. Dat betekent snel nog wat e-mails doornemen en beantwoorden, dat rapport finaliseren of die presentatie afwerken.

 

Maak je to do-lijstje niet te lang

Net zoals op kantoor dreigen je goede voornemens rond productiviteit in huiselijke kring na verloop van tijd wel eens in het slop te raken door een todo-lijstje dat steeds langer lijkt te worden. Naast je tijd voor je werk zijn er uiteraard ook nog een aantal huishoudelijke taken te verzetten, de kinderen, .... Voor je er erg in hebt, is  je todo-lijstje op die manier zo omvangrijk dat de moed je in de schoenen zinkt en je vervolgens geen moer meer uitvoert. Trop is teveel, ook in huiselijke kring. Zorg daarom dat je todo-lijstje ook thuis niet te lang wordt en je elke dag minstens één van de items ook van je lijstje kan halen. Dat zorgt voor een mentale boost.

 

Wees eerlijk met jezelf

Ieder mens heeft zijn tempo, jij ook het jouwe. Wees dus eerlijk met jezelf wanneer je je todo-lijstje opstelt en tracht in te schatten hoeveel tijd je nodig zal hebben om elk van de items op je lijstje tot een goed einde te brengen. Zet geen items op je todo die je niet op één werkweek (dat is vijf keer een half uurtje, zie tip 1) tot een goed einde kan brengen. Hoe abstracter je todo-lijst immers wordt, hoe minder schot er in de zaak komt. Het is dan ook belangrijk dat je taken overzichtelijk blijven en op een vrij kort tijdsbestek van je todo-lijstje kunnen verdwijnen. Laat de langetermijnplanning maar voor op je werk, daar hebben ze wel tijd en middelen voor die insteek. Zorg bijgevolg dat je iedere week minstens vijf items van je todo-lijstje kan schrappen, en iedere avond minstens één taak wordt doorstreept. 

Mardi 24 Septembre 2013 om 10:23

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //