5 tips voor een vliegende start

Het is zo ver, je bent bijna afgestudeerd. Veel starters hebben geen idee hoe ze zich moeten presenteren op de arbeidsmarkt, maar met deze vijf tips heb jij alvast een neuslengte voorsprong! 

5 tips voor een vliegende start

1. Je staat er niet alleen voor

Wees niet te trots om hulp te vragen aan mensen met meer ervaring. Bijna iedereen kent wel iemand die actief is in de sector waarin hij (of zij) aan de slag wil. Denk goed na wat je precies wil weten voor je contact legt met een mogelijke mentor: je wil informatie over goede bedrijven om als starter voor te werken, maar je wil bijvoorbeeld ook graag weten wat je precies moet kunnen om indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek.

 

2. Volg een opleiding

In veel gevallen sluit je vooropleiding niet perfect aan bij wat werkgevers zoeken. As je eenmaal hebt bepaald wat je wil gaan doen, is het niet zo moeilijk om uit te zoeken welke opleiding jou een streepje voor zou geven. Schrijf je zo snel mogelijk in, want zo toon je je zin voor initiatief en een praktijkgerichte cursus is de perfecte afwisseling voor je zoektocht naar de ideale job!

 

3. Ga freelancen

Zo lang je de geschikte job nog niet hebt gevonden, is er geen enkele reden om niet alvast aan de slag te gaan als freelancer. Je zal er in eerste instantie niet veel mee verdienen, maar dat is ook niet de bedoeling: voor jou als starter is het veel belangrijker om ervaring op te doen in de juiste branche en – opnieuw – te laten zien dat je zin voor initiatief hebt. Laat je vooral niet afschrikken door het zelfstandigenstatuut, maar laat je informeren door een sociaal verzekeringsfonds of de vdab. 

 

4. Meld je aan voor een stage!

Heel wat jonge mensen weten perfect voor welk bedrijf of organisatie ze willen werken, maar het aantal kandidaten voor die felbegeerde jobs is meestal groot. Meld je dus aan als kandidaat voor een stage. Als het lukt, leer je het bedrijf van binnenuit kennen en sta je in pole positie voor de eerstvolgende vacature op jouw niveau.

 

5. Maak een spiekbriefje

Voor je naar een sollitatiegesprek gaat, moet je absoluut de antwoorden op alle voor de hand liggende vragen hebben voorbereid. Maak dus een ‘spiekbriefje’ met alle antwoorden op een rij! Het is niet de bedoeling om je antwoorden af te lezen, maar het lijstje zal je zelfvertrouwen geven, en dat is het halve werk. Deze vragen komen in een of andere vorm (bijna) altijd terug. Wat trekt je aan in deze functie? Waarom ben jij er geschikt voor? 3 positieve en 3 negatieve eigenschappen. De vragen die je zelf wil stellen. 

Mardi 26 Novembre 2013 om 10:7

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //