5 verrassende beroepen van morgen

In het rapport ‘The shape of jobs to come’ lijsten gespecialiseerde futurologen van het Londense studiebureau Fast Future 100 beroepen op die tussen nu en 2030 voor heel wat nieuwe kansen op de arbeidsmarkt zullen zorgen. We pikten er de opvallendste uit.

5 verrassende beroepen van morgen

In het rapport 'The shape of jobs to come’ lijsten gespecialiseerde futurologen van het Londense studiebureau Fast Future 100 beroepen op die tussen nu en 2030 voor heel wat nieuwe kansen op de arbeidsmarkt zullen zorgen. We pikten er de opvallendste uit.

 

1. Overstromingsbestrijder

Door de opwarming van de aarde krijgen steeds meer gebieden te maken met overstromingen. Futurologen van Fast Future zien daarom een mooie toekomst voor aardrijkskundigen en geologen die zich toeleggen op het bestrijden van overstromingen, maar ook voor andere specialisten, zoals architecten die verplaatsbare huizen ontwerpen en schadebestrijders. 

 

2. Chef-kok met insecten als specialiteit

Binnen een vijftiental jaar zal de wereldbevolking bestaan uit 8 miljard mensen. Die zullen allemaal moeten eten, maar we weten ondertussen ook hoe schadelijk te intensieve vee- en graanteelt is voor het milieu. Daarom gaan veel wetenschappers ervan uit dat insecten een belangrijke rol gaan spelen in onze voeding. Insecten omvatten immers weinig vetten en voor een gelijk gewicht vijf keer meer proteïnen dan vlees. De insectenkweek heeft ook een veel kleinere invloed op het milieu dan de veeteelt. Er zijn in de wereld zo’n 3.000 eetbare insecten beschikbaar, en zowat overal zijn wetenschappers ondertussen al druk bezig met het bestuderen van de voedingswaarde ervan. Voedingsspecialisten die gerechten kunnen ontwikkelen op basis van insecten wacht dan ook een gouden toekomst.

 

3. Ledematenfabrikant

Op basis van de recent geboekte vooruitgang in de medische wereld en in de robotica menen de futorologen van Fast Future dat het binnenkort mogelijk zal zijn om menselijke ledematen te bouwen. Die zouden dan kunnen worden ingezet  ter vervanging van verlamde of geamputeerde delen van het menselijke lichaam. Er kan volgens hen een netwerk komen van fabrikanten van deze producten, winkels die ze verkopen en zelfs van herstellers, zoals je nu een fietshersteller hebt. Ook als het niet dadelijk zover zou komen, kunnen we wel evolueren naar intelligente protheses, die net als onze ledematen signalen kunnen uitzenden naar de hersenen.

 

4. Genhacker

Gegevens hacken is vandaag nog beperkt tot de informaticasector, maar volgens Fast Future zullen er ook genhackers zijn die het DNA van planten en… mensen zouden kunnen kapen. De kunst zal zijn om ervoor te zorgen dat ze dat niet doen met kwade of gevaarlijke bedoelingen, maar wel om bijvoorbeeld kanker te bestrijden, nieuwe bronnen van energieproductie te ontwikkelen of vervuilde gebieden te zuiveren. In Denver hebben wetenschappers bijvoorbeeld een gen aangebracht in planten, dat veel meer signalen opvangt dan de neus van de beste speurhond, zodat die planten op het gevaar van explosieven kunnen wijzen. Dat gebeurt als hun groene kleur verandert in wit. De genetica is hoe dan ook een sector met heel wat toekomstkansen.

 

5. Virtuele politieagent

Door de verdere exponentiële groei van internet zal er nood zijn aan virtuele politieagenten, die de orde op het wereldwijde web moeten handhaven en de inbreuken moeten opsporen en bestraffen. De Federal Computer Crime Unit in ons land, die nu nog maar 180 mensen tewerkstelt, verwacht in de toekomst snel veel nieuwe vacatures omdat ook misdadigers steeds meer gebruik maken van internet om virtuele en reële misdaden voor te bereiden en uit te voeren.

 

Andere beroepen op het lijstje van Fast Future zijn onder meer:

  • levensbeëindigingsplanner
  • watertrader
  • handelaar in windenergie
  • consultant rond de bescherming van het privéleven
  • monoraildesigner
  • toeristische gids in de ruimte
  • ontwerper van intelligente kledij
  • kennismakelaar
  • robotconsultant

Lundi 18 Février 2013 om 14:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //