6 carrièretips die je beter niet opvolgt

De rist boeken en websites met carrièretips is schier eindeloos. Welke tips je daarvan meeneemt, bepaal je uiteraard zelf. Wij geven je alvast een aantal tips mee die je beter vergeet. Dat maakt jouw carrièreplanning gelijk een stuk makkelijker.

6 carrièretips die je beter niet opvolgt

1. Een bedrijf vinden waar je voor eeuwig en één dag aan de slag kan blijven
Vooral (groot)moeders en -vaders zijn erin gespecialiseerd: je een job aanraden met 'vastigheid'. Vergeet dit vastgeroeste denkpatroon. Het dateert uit een tijd dat de dieren nog konden praten. Hun welgemeende advies indachtig: kies een job die je carrière vooruit helpt. Stel je vast dat dit op een gegeven moment niet meer bij je huidige bedrijf kan, kies dan een nieuw bedrijf uit waar je verder kan en doet dat zonder verpinken.

 

2. Je cv steevast op één pagina begroten

Vandaag moet een mens al eens wat extra doen om eruit te springen. Dat betekent niet noodzakelijk je cv op één pagina houden omdat zulks makkelijker zou zijn voor de rekruteerder. Mogelijk mis je zo de ruimte om die dingen aan te brengen die cruciaal zijn voor een rekruteerder om voor jou te kiezen. Een leuk item uit je portfolio, een verbazingwekkend diagram dat je uitwerkte om een workflow efficiënter te maken, een schets van een nieuw prototype dat je recent bedacht: steek het zeker bij je cv. Het verlevendigt alvast je entree bij je nieuwe baas als nooit tevoren. Mogelijk wordt die ene pagina op die manier twee tot drie pagina's maar dan wel met des te meer effect.

 

3. Jezelf gedragen als een professional

Je mikt er weliswaar op om een professional te worden, maar jezelf gedragen als een professional terwijl je er mogelijk nog niet echt één bent kan compleet averechts werken. Als starter dien je helaas te leren en professionele maturiteit te ontwikkelen vooraleer je ook echt met de grote jongens en meisjes mag meespelen. Je gelijk tussen hen mengen en je gedragen als een doorwinterde professional terwijl je er eigenlijk noch de vaardigheid noch de professionele maturiteit voor hebt, is dan ook te vermijden.

 

4. Carrièretips als heilig beschouwen

Af en toe wat lezen over hoe je je carrière best vorm kan geven, daar is helemaal niets mis mee. Integendeel: je kan er zeker wat van opsteken. Je uitsluitend beperken tot die carrièretips gaat er echter voor zorgen dat je professionele realiteit wel heel erg beperkt wordt en je mogelijk  interessante opportuniteiten mist. Carrièretips is één zaak, je professionele leven in eigen handen nemen als een jonge professional een ander. De juiste middenweg vinden is dan ook de boodschap.

 

5. Kost wat kost je passie volgen

Het klinkt behoorlijk logisch om van je passie ook je beroep te maken. Sterker nog: het is de droom van heel wat mensen. Maar is het echt wel zo logisch ? Je budget bewaken in functie van wat je verdient, klinkt bijvoorbeeld ook erg logisch. Maar waarom lukt dat uiteindelijk maar zelden? Omdat passie maar één onderdeel is van de puzzel die tot een succesvolle carrière kan leiden. Op zichzelf werkt passie niet. Je moet er wat mee doen, ermee aan de slag gaan en durven leren uit je fouten die voortkomen uit die passie om er een betere professional door te worden. Zo ga je een stapje verder en maak je je passie ook echt productief in plaats van erdoor 'opgebrand' te worden zonder meer.

 

6. Al je professionele opties open houden

Dit idee is zo hard ingebakken in de hoofden van heel wat professionals dat ze er op een gegeven moment compleet de richting door kwijt raken. Soms moet je bepaalde professionele offers kunnen brengen opdat er andere deuren zouden opengaan. Om het even met een metafoor te zeggen: je kan niet altijd die ene tak pas loslaten alvorens je een andere tak vasthebt om niet op de grond te vallen. 

Mardi 5 Novembre 2013 om 10:23

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //