6 essentiële vragen die je jezelf moet stellen over werken in het buitenland

Alvorens je (professionele) vleugels internationaal uit te slaan, stel je jezelf echter best de volgende vragen.

6 essentiële vragen die je jezelf moet stellen over werken in het buitenland

1. Buzz of niet

Is je stad of plaats van bestemming een explosie van sfeer of eerder een dooie boel ? Erg belangrijk om te weten vooraleer je je koffers pakt. Iedereen is anders: sommige mensen vinden het heerlijk om in een ingeslapen stad te vertoeven, anderen verkiezen de buzz van de grootstad. Het is dan ook belangrijk dat je weet wat je wil en vooral ook wat je niet wil op dat vlak. Je vertrekt weliswaar om er te werken maar uiteindelijk zal je er ook een belangrijk deel van je leven slijten.

 

2. De juiste prijs

Wanneer je naar een verre bestemming vertrekt, stelt je jezelf best even de vraag hoe duur het leven ginder wel mag zijn. Een job in pakweg Londen of New York is erg spannend maar hou in het achterhoofd dat alles er een pak duurder is dan hier. Maak dan ook duidelijke afspraken voor wat betreft je verloning ginder. Afhankelijk van het salaris dat je hier verdient, zou je ginder immers wel eens snel op droog zaad komen te zitten. Vooral het huren van een woonst kan in grootsteden niet zelden exorbitante proporties aan nemen.

 

3. Je andere helft

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland trekt, dan doe je dat in principe niet alleen. Meestal vergezelt je partner je op je nieuwe avontuur. Het is dan ook belangrijk dat jullie alles uitgebreid bespreken en op dezelfde golflengte zitten. De impact van een partner die het niet meer ziet zitten op een verre bestemming is immers niet te onderschatten. Bottom line: je moet als koppel behoorlijk sterk in je schoenen staan om het er professioneel op te wagen in het buitenland. Je kan er in die optiek van op aan dat je relatie bij momenten zeker op de proef zal worden gesteld. Zijn er ook kinderen in het spel, dan wordt de situatie mogelijk nog complexer. Zullen ze ginder kunnen aarden en hoe zal het zijn wanneer je op een dag besluit om terug naar België te komen?

 

4. Heen en terug

Denk niet omdat je België al dan niet tijdelijk vaarwel zegt, dat daarmee het fileleed definitief verleden tijd is. Informeer je dan ook grondig voor wat betreft de verplaatsingen ginder van en naar het werk. In grootsteden als Los Angeles en New York worden de files er immers niet minder om, integendeel. Tijd die je moet opofferen voor jezelf en vooral ook voor je partner en/of gezin. Daar waar het gezinsevenwicht meer dan ooit belangrijk is, heb je er dus niets aan om nog een pak langer dan in België onderweg te zijn.

 

5. Nieuwe bazen, nieuwe wetten

Elk land heeft zo zijn eigen cultuur en in het verlengde daarvan ligt de bedrijfscultuur. Tracht in te schatten of je je in die bedrijfscultuur kan vinden. In landen als India of China is de bedrijfscultuur bijvoorbeeld erg hiërarchisch georganiseerd. Dat is niet zelden een serieuze opdoffer wanneer je uit een land als België komt waar de bedrijfsmantra vaak bestaat uit empowerment.

 

6. Je marktwaarde

Je diploma's of getuigschriften die je in België hebt verworven, zijn niet noodzakelijk evenwaardig in andere landen, zelfs niet in andere landen binnen de Europese Unie. Vergewis je dan ook hoe het daarmee zit in het land van bestemming. Mogelijk heb je geluk en dien je in principe niets te ondernemen maar even vaak volgt er behoorlijk wat papierwerk om je diploma's of getuigschriften te laten gelijk stellen in het land van bestemming.

Lundi 2 Décembre 2013 om 15:52

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //