6 sollicitatietips voor een vlotte carrièreswitch

Elke gedreven professional maakt vroeg of laat wel eens een carrièreswitch. Met deze tips verloopt die switch alvast probleemloos.

6 sollicitatietips voor een vlotte carrièreswitch

1. Hou het grote plaatje voor ogen
Kijk niet op korte termijn en hou je planningshorizon lang. Een carrièreswitch moet een meerwaarde betekenen voor je loopbaan op lange termijn. Begin ook niet steeds weer vanaf nul. Probeer de ervaring die je hebt mee te nemen in de nieuwe richting die je professioneel inslaat.

2. Vraag je af waarom je het doet
Laat een carrièreswitch geen impulsieve beslissing zijn. Ben je uitgekeken op je huidige job? Voel je dat je jezelf niet langer kan ontplooien? Ben je uitgekeken op je collega's? Bottom line: niet elk argument is een onderbouwd argument om over te gaan tot een carrièreswitch.

3. Ga voor je roeping
Heel wat professionals die al wat jaartjes op de teller hebben staan, voelen het op een gegeven moment kriebelen in de richting van de onvervulde jongens- of meisjesdroom die ze ooit hadden. Ze breken vervolgens met hun huidige baan en gaan volledig voor een nieuw avontuur dat compleet losstaat van wat ze tot dan toe deden. Dit soort abrupte carrièrewissels zien we vandaag meer en meer. Waarom zou het jou niet overkomen?

4. Zorg voor een sterke merkidentiteit
Je carrièreswitch zal het beste verlopen wanneer je jezelf profileert als een sterk merk. Daar hoort bij: een kanjer van een cv, een uitgebreid netwerk en relevante werkervaring die jou tot een witte raaf maken.

5. Ga ervoor
Heb je beslist? Geloof er dan voor de volle 100% in. Kijk niet om. Echte beslissers nemen een beslissing en gaan er dan volledig voor. Enkel wanneer je vooruit kijkt, kan je je professionele toekomst verder uitbouwen. Wees ook niet negatief over je oude job, baas of collega's. Die dingen zijn verleden tijd. Hou enkel de positieve dingen ervan in je hoofd als souvenir.

6. Wees niet bevreesd
Hoe hard managementgoeroes het ook uitschreeuwen dat verandering fantastisch is: veranderen is voor elke professional toch ook een beetje schrikken. Wat je hebt, weet je, wat je zal krijgen, is een groot vraagteken. Toch kan het vaak bijzonder verrijkend zijn om dat innerlijke stemmetje in jezelf te volgen en je te smijten.

Mardi 27 Octobre 2015 om 15:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //