7 carrièretips die iedere ambitieuze professional zou moeten heiligen

Carrièretips zijn als wijn: je moet er al heel wat geproefd hebben om de echte goede exemplaren er tussenuit te halen. Deze carrièretips zijn alvast van de betere soort.

7 carrièretips die iedere ambitieuze professional zou moeten heiligen

1. Waak over je vaardigheden
Alles begint met wat je kent. Bedrijven zoeken doorgaans naar mensen met specifieke kwalificaties. Een degelijk opleiding en voortdurende bijscholing blijven nog steeds de basis voor een succesvolle loopbaan.

2. Bouw aan je netwerk
Niet alleen wat je kent is belangrijk, wie je kent is minstens even belangrijk. Bouw dus aan je netwerk. Wanneer je in staat bent om een degelijk netwerk uit te bouwen, betekent dat ook dat je in staat bent om langdurige relaties met mensen aan te knopen. Dat is op zich een ongemeen belangrijke vaardigheid.

3. Wees nooit fatalistisch
Je hebt je professionele lot in eigen handen. Verwacht niet dat anderen jouw carrièrepad zullen plannen of dat er plots magische dingen op je weg komen (die gebeuren wel eens, maar zit er niet op te wachten) en neem het (professionele) heft stevig in eigen handen. Maak plannen en zet die om.

4. Alles hebben is helaas geen optie
Je kan niet én de taart én de slagroom én de kers hebben. Dat betekent dat je professionele keuzes zal moeten maken die niet altijd stroken met bijvoorbeeld je balans werk/gezin of andere belangrijke prioriteiten in je leven. Leer ermee om te gaan. Alles hebben zal je niet lukken, het zal je enkel stress opleveren om ernaar te streven.

5. Leer 'neen' te zeggen
'Neen' leren zeggen is één van de belangrijkste vaardigheden die je je eigen kan maken. Wanneer je iedereen tevreden wil stellen, zal dat op de duur een ware professionele uitputtingsslag worden. Zeg 'ja' wanneer je voelt dat dat belangrijk kan zijn voor je carrière. Zeg 'neen' wanneer je voelt dat je eigenlijk niets opschiet met op iemands verzoek in te gaan. Opgelet, schiet ook niet door naar de puur zelfzuchtige kant van het spectrum. Ook het professionele leven blijft geven en nemen.

6. Doe iets buiten je werk en familie
Het is belangrijk dat je me-time inlast, tijd die alleen voor jezelf bestemd is. Zo kan je je energie perfect in balans houden, reflecteren over de dingen en op lange termijn jezelf blijven. Dat moeten geen grootse dingen zijn: spring eens op de fiets en ga een eind rijden, bijvoorbeeld.

7. Zoek (en vind) gelijkgestemden
In je eentje red je het helaas niet als professional. Zoek daarom gelijkgestemde zielen die je inspireren en die je je grenzen helpen verleggen. Zorg dat je toegankelijk bent, bouw geen fort om je heen en accepteer dat je simpelweg niet in alles de beste kan zijn. Laat je daarom omringen door mensen die kanjers zijn in hun vak en tegelijkertijd het beste in jou naar boven halen.

Mardi 13 Octobre 2015 om 16:56

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //