7 dingen die je absoluut moet weten als je met je eigen bedrijf wil starten

Ondanks wat betere economische vooruitzichten blijft de situatie op de arbeidsmarkt erg moeilijk. Als je zoektocht naar een baan moeilijk verloopt en als je daarom graag voor jezelf wil beginnen te werken, kan je best met een aantal punten rekening houden waarvan ook ondernemers die voor jou de stap naar het ondernemerschap hebben gezet, al heel wat hebben opgestoken. We zetten er zeven op een rijtje.

7 dingen die je absoluut moet weten als je met je eigen bedrijf wil starten

1. Doe je niet anders voor dan je bent

Wees open, eerlijk en kwetsbaar.   Mensen kopen niet wat je aanbiedt, maar wie je bent. Ga alsjeblieft geen dingen zeggen of doen die niet bij je passen. Dan ga je de verkeerde klanten aantrekken, de mensen waar je geen energie van krijgt. Probeer geen dingen te doen die je niet aankunt, want als je toch opdrachten aanvaardt die je niet tot een goed einde kan brengen, keert dat als een boomerang in je gezicht terug. 

 

2. Besef dat je niet voor iedereen goed kan doen

Er zijn altijd mensen die jou en je diensten of producten helemaal niks vinden.Laat je daardoor niet ontmoedigen, want dat is niet erg. Sterker nog, als je niet met deze mensen samenwerkt, stop je geen energie in iets dat je toch niets opbrengt. Laat die mensen los, zij passen beter bij iemand anders. 

 

3. Vertel je verhaal via je website

Je website kan heel veel voor je betekenen, mits je precies weet wat je daar over jezelf en je klant moet vertellen en wat niet.  Je website is een heeel belangrijk verkoopkanaal. Besteed er dus de nodige tijd aan en zorg ervoor dat je via dat kanaal leads en mogelijke klanten krijgt. Dat kan enkel als je de site actief gebruikt en er bijvoorbeeld ook blogs op plaatste en e-zines. 

 

4. Als zelfstandige ben je zelf je bedrijf 

Daarom loop je ook steeds tegen je eigen angsten aan als je nieuwe dingen gaat doen. Maar als je daar goed mee omgaat, zet niet alleen je bedrijf een stap vooruit, maar groei je zelf ook persoonlijk.  Daarom is het belangrijk regelmatig je comfortzone te verlaten. 

 

5. Zorg goed voor jezelf 

 Als je er niet voor zorgt dat jij optimaal kunt presteren, gaat het steeds minder goed met jezelf en je bedrijf. Je kunt er zelfs ziek van worden. Bedenk wat jou helpt om je werk goed te kunnen doen. Voor de ene zal dat sporten zijn, voor de andere af en  toe helemaal offline gaan of jezelf verdiepen in een boek.

 

6. Neem alleen advies aan van mensen die je vertrouwt

Sommige mensen geven je vaak adviezen met de beste bedoelingen, maar dat betekent daarom niet dat die adviezen ook correct zijn.  Luister enkel naar mensen die je heel erg vertrouwt en die ook bewezen successen kunnen voorleggen. 

 

7. Je moet het wiel niet opnieuw uitvinden.

Zoek vooral andere mensen om je te helpen bij het bouwen van je website, of het doen van je belastingaangifte. Samen met iemand anders die echt goed is in zijn/haar vak, gaat het een stuk sneller. En beter. Zoek daarom hulp! Een businesscoach inhuren is allerminst een schande. Wel integendeel!

Jeudi 24 Décembre 2015 om 11:8

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //