7 dingen die je niet mag doen met de computer van je werk

Een bedrijfscomputer kan een vloek en een zegen zijn. Je hebt altijd je gerief bij je maar je bent ook steeds beschikbaar om wat extra werk te verzetten. Bovendien vervaagt de grens tussen werk en privé en ga je ook al eens dingen doen op die bedrijfscomputer die eigenlijk niets met je werk te maken hebben. Dat brengt ons bij de vraag: wat mag je niet met je bedrijfscomputer doen?

7 dingen die je niet mag doen met de computer van je werk

1. Filmpje downloaden

Je moet de voorbije tien jaar al onder een rotsblok hebben doorgebracht om niet al eens een film, muziekalbum of e-book te hebben aangeschaft. Newsflash: op je bedrijfscomputer mag geen auteursrechtelijk materiaal te vinden zijn waaronder, jawel, films en muziek tenzij die rechtstreeks gerelateerd zijn aan je job.

 

2. Mailtje sturen

vanaf je bedrijfscomputer e-mails versturen naar familie, vrienden of kennissen met leuke links, een schalkse foto of een hilarisch filmpje (die op je bedrijfscomputer zijn opgeslagen) is in principe verboden. De meeste werkgevers hanteren weliswaar een soort van gedoogbeleid op dat vlak maar in de praktijk kan je het toch maar beter bescheiden houden.

 

3. Rooie oortjes

Pikante foto's en/of films downloaden op de computer van het werk is absoluut uit den boze. Werkgevers stellen dit soort dingen absoluut niet op prijs. Sterker nog: wanneer ze erachter komen, is de kans dat je vliegt behoorlijk groot.

 

4. Spelletjes spelen

Virtueel ganzenbord, Angry Birds, .... het zijn dingen die waarschijnlijk erg plezant zijn voor jouw kinderen (en misschien ook voor jezelf) maar op een bedrijfscomputer horen ze absoluut niet thuis.

 

5. Even wat geld overmaken

Snel tijdens je lunchpauze wat online bankieren met je bedrijfscomputer: het lijkt erg handig maar in de praktijk is het helemaal niet toegelaten. Althans niet op materiaal dat je van je werkgever ter beschikking hebt gekregen zoals een smartphone en dus ook bedrijfscomputer. Schrap die online banking software dus ook maar.

 

6. Een andere tekstverwerker installeren

Wanneer je een bedrijfscomputer ter beschikking krijgt van je werk komt die meestal met standaard geïnstalleerde software. Stel je voor: je baalt geheel toevallig van de tekstverwerker die op je bedrijfscomputer zit en installeert van de weeromstuit je eigen favoriete versie. Niet doen want in principe mag er op je bedrijfscomputer geen andere software zitten dan diegene die je werkgever ter beschikking stelt.

 

7. Je computer als wifi-spot gebruiken

Een pc omvormen tot een wifi-hotspot kan zo zijn voordelen hebben. Zo creëer je immers een instant wifi-toegangspunt dat bijvoorbeeld (een te beperkte) reikwijdte van het wifi-signaal van je wifi-router kan laten toenemen. Toegegeven, een mens moet met z'n tijd mee maar je bedrijfscomputer omtoveren tot zo’n wifi-hotspot (en daarvoor de noodzakelijke software installeren/configureren) opdat bijvoorbeeld je vrienden en kennissen in de tuin op het net kunnen surfen en chatten kan helaas niet. Door je bedrijfscomputer als wifi-toegangspunt te configureren en beschikbaar te stellen, maak je je toestel bovendien kwetsbaar voor allerlei malafide software maar ook (virtuele) gebruikers  die zich toegang kunnen verschaffen tot gevoelige bedrijfsinformatie die op je computer zit. Bovendien ben je dan ook verantwoordelijk voor al de spullen die jouw vrienden op het internet via de toegang op jouw pc uitvreten. Een gewaarschuwd man (of vrouw) is er twee waard. 

Mardi 8 Juillet 2014 om 10:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //