7 dingen die je (onvermijdelijk) zal leren tijdens je eerste job

Je eerste job is steevast een spannende belevenis. Met die eerste job zal je naast nieuwe collega's echter ook (onvermijdelijk) kennismaken met een aantal dingen die eigen zijn aan een job.

7 dingen die je (onvermijdelijk) zal leren tijdens je eerste job

1. Het begin is de start

De eerste dag in je nieuwe job is spannend, verrassend en vol met uitdagingen. Weet echter dat temidden die euforie van een nieuw begin je eerste dag slechts de start is van je carrière. Je zal naast je inspanningen om je aan te passen aan het reilen en zeilen van het bedrijf ook nog helemaal moeten bewijzen wat je in je mars hebt. Je diploma's dan ? Die betekenen helaas niet gek veel in je eerste job. Een diploma zegt immers weinig over hoe jij in een team kan functioneren en je talenten kan omzetten als een productieve en betrouwbare medewerker.

 

2. Je collega's zijn haast belangrijker dan je job

In je leven red je het helaas niet in je eentje en als medewerker van een bedrijf al helemaal niet. Je collega's zijn als het ware je professionele levensdraad. Met andere woorden: je sociale vaardigheden worden in de eerste weken/maanden in je nieuwe job danig op de proef gesteld. Die vaardigheden zullen immers bepalen hoe snel je mee zal draaien in de groep en aanvaard wordt door je collega's. Raar maar waar.

 

3. Niet elke dag is even spannend

Als de euforie van de eerste weken in je nieuwe job wat is geluwd, zal je al snel ontdekken dat niet alle dagen van je baan even spannend zijn. Vast en zeker zal je als groentje ook een aantal routineklussen moeten klaren. Doe die echter met evenveel zorg. Je collega's zullen je er niet enkel op taxeren: het feit dat je ze tot een goed einde brengt, is een teken dat je gepassioneerd bent om de dingen die je doet in je (professionele) leven.

 

4. Een vaste job biedt geen zekerheid

Denk niet omdat je een contract van onbepaalde duur hebt ondertekend dat het zal loslopen voor de rest van je (professionele) dagen. Iedere dag opnieuw zal je moeten laten zien dat je een meerwaarde vormt voor het bedrijf. Waarom zou je baas je anders in dienst houden? Genereer dan ook die meerwaarde. Laat elke dag opnieuw zien dat het bedrijf zonder jou een stuk slechter af is.

 

5. Je zal je toekomst altijd in eigen handen moeten nemen

Eens aan de slag veranderen weken in maanden en maanden in jaren. Niemand zal jou dan ook zeggen welke kant het professioneel uit moet. Dat is iets dat je vooral zelf zal moeten ondervinden. Heel wat grote bedrijven hebben weliswaar career coaches en meer van dat fraais in dienst die regelmatig met jou afstemmen over jouw carrière maar uiteindelijk kan enkel jijzelf aanvoelen welke richting het uit moet. Onderzoek dan ook de dingen die je dagelijks doet en probeer zo te ontdekken waar je hart echt sneller gaat van slaan. Zo kan je richting geven aan je carrière.

 

6. Je zal heel wat tijd/geld verspillen voor je verplaatsingen van/naar het werk

België is qua mobiliteit verworden tot een regelrechte ramp. Dacht je het te redden met het openbaar vervoer? Dan zal je ook daar al snel ontdekken dat je voor de duur van het totale traject van en naar het werk (van bij je thuis tot op je werkplek) er minstens even lang over doet dan met de wagen en er bovendien een stevig prijskaartje aan vast hangt. Jaarabonnementen bij bijvoorbeeld de NMBS (in combinatie met De Lijn/MIVB wat voor zowat iedere pendelaar van toepassing is) variëren tussen de twee- en drieduizend euro: dat is voor een starter al snel twee keer een netto maandloon. Toegegeven, als je baas betaalt dan merk je daar weinig van maar het disproportionele prijskaartje van verplaatsingen (met de wagen of via het openbaar vervoer) van en naar het werk in België begint wel erg op te vallen. Tenzij je in eigen regio werkt, is het qua verplaatsingsduur(te) dus vaak huilen met de pet op.

 

7. De koffiemachine en/of -ruimte is het centrale informatiepunt

Je zal snel leren dat de belangrijkste dingen niet noodzakelijk worden besloten in formele meetings maar vaak worden geïnitieerd aan de koffiemachine weg van de werkplek. Zorg dat je daar dus aanwezig bent en wat informatieve graantjes kan meepikken. In het begin heb je aan de koffiemachine (of in de koffieruimte) doorgaans enkel het recht om mee te luisteren. Na verloop van tijd zal je mogelijk in de hiërarchie aan de koffiemachine kunnen opklimmen tot een niveau met decision power. Alles hangt er vanaf hoe goed je op termijn in de groep zal liggen. Lust je geen koffie? Ga dan voor thee of wat anders maar zorg dat je aanwezig bent bij de koffiemachine of in de koffiehoek.

Mardi 4 Mars 2014 om 13:27

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //