7 onvergeeflijke telefoonblunders tijdens het solliciteren

Tijdens het sollicitatieproces is er wel één of meerdere malen een telefonisch contact tussen jou en een potentiële werkgever. Dit zijn alvast de telefoonblunders die je op dat moment moet vermijden.

7 onvergeeflijke telefoonblunders tijdens het solliciteren

1. Onprofessionele voicemail berichten
Het kan zijn dat een werkgever op jouw voicemail terechtkomt. Vermijd dus bijvoorbeeld een parodie op je favoriete soap als intro van je voicemail.

2. Je telefoons niet snel genoeg opvolgen
Wanneer een werkgever je contacteert en je het gesprek niet onmiddellijk kan beantwoorden, wacht dat geen week om terug te bellen, maar bel zo snel als mogelijk terug. Dat geeft aan dat je de dingen in handen neemt.

3. Het bedrijf onvoldoende kennen
Gebrekkige kennis over het bedrijf waar je aan de slag wil, is nefast. Wanneer een potentiële werkgever jou opbelt en je vragen stelt over het bedrijf heb je dus maar beter je huiswerk gemaakt.

4. Niet in schoonheid beginnen en eindigen
Een sollicitatie is geen wedstrijd. Gedraag je steeds matuur en professioneel, ook aan de telefoon. Begroet diegene die je belt professioneel en neem eveneens professioneel en met een positieve noot afscheid. Bottom line: niet alleen de gestelde vragen zijn belangrijk.

5. Je het bedrijf niet herinneren
Uiteraard solliciteer je doorgaans niet bij één enkel bedrijf. Tijdens een sollicitatietraject heb je meestal meerdere sollicitaties lopen en wordt het soms al eens troebel in je hoofd. Opgepast dat je echter steeds alles op een rijtje hebt en je je bijvoorbeeld niet de naam of, erger nog, je je niet herinnert dat je bij een bepaald bedrijf hebt gesolliciteerd.

6. Ongeïnteresseerd klinken
Het kan dan wel zijn dat je bij een paar bedrijven tegelijkertijd solliciteert, maar dat betekent wel dat je voor elk telefoontje evenveel enthousiasme aan de dag moet leggen. Niets erger voor een potentiële werkgever dan een sollicitant aan de telefoon te hebben die quasi ongeïnteresseerd klinkt.

7. Een luidruchtige omgeving tijdens het telefoongesprek
Je hebt uiteraard een sociaal leven, maar wanneer een werkgever je belt op het moment dat je bijvoorbeeld in een luidruchtig café zit, dan geeft dat niet zo'n goede indruk. Ben je aan het solliciteren en krijg je een telefoontje van een onbekend nummer binnen, zoek dan snel een rustige plek op alvorens het telefoongesprek te beantwoorden. Zo voorkom je ongemakkelijke momenten.

Mardi 29 Septembre 2015 om 13:2

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //