7 redenen waarom je best je privacy settings op LinkedIn opgeeft

Over je privacy instellingen waken wanneer je online bent, is een goede zaak. Toch kan een te strikte hantering van die privacy ertoe leiden dat je onzichtbaar wordt. Dat is een slechte zaak op netwerken als LinkedIn waar je professionele zichtbaarheid meer dan ooit jouw opportuniteiten bepaalt.

7 redenen waarom je best je privacy settings op LinkedIn opgeeft

1. Laat je privacy op LinkedIn (grotendeels) achterwege

Jezelf online te grabbel gooien, ook op LinkedIn, is uiteraard niet de bedoeling. Vergeet echter niet het doel van elk sociaal of professioneel netwerk waarop je actief bent. Daar waar je op Facebook vooral in de beslotenheid van familie en vrienden je sociale leven onderhoudt, ben je er op LinkedIn vooral om met andere / nieuwe professionals contacten te leggen, knowhow te delen en zo je netwerk uit te bouwen.

 

2. Hou altijd je professionele doel voor ogen

De deur van je privacy wagenwijd open zetten op Linkedin is uiteraard niet nodig maar wanneer je je instellingen minutieus afstelt, kan je tegelijkertijd genieten van voldoende zichtbaarheid terwijl je privacy intact blijft. Is je aanwezigheid op LinkedIn bijvoorbeeld enkel om een soort van professioneel adressenbestand aan te leggen, dan kan je rustig je privacy settings op maximumstand houden. Heb je andere ambities, dan wijzig je best je privacy instellingen in functie van jouw professionele objectieven.

 

3. Soms is privacy nodig, vaak ook niet

Wanneer je een kijkje neemt onder je privacy settings op LinkedIn, zal je een aantal items zien die je kan activeren of desactiveren. Eén daarvan is bijvoorbeeld 'activiteiten broadcasts' die je kan in- en uitschakelen. Doorgaans is dit item actief omdat je uiteraard je status updates, nieuwtjes en dies meer met de rest van je professionele netwerk wil delen. Er zijn echter ook momenten dat je die activiteit misschien wil uitschakelen. Dat kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een job en je niet wil dat je baas of collega's zien dat je je cv een opfrisbeurt hebt gegeven of contact legt met professionals waardoor ze bij het bedrijf waar je aan de slag bent lucht krijgen van je plannen. Gewoon even de 'activiteiten broadcasts' aan- of afvinken en bewaren: meer is er niet nodig om je even die extra privacy te geven. 

 

4. Uit het oog, uit het (professionele) hart

Wanneer mensen je online niet meer zien, dreig je van de radar te verdwijnen. Een waarheid als een koe. Check dus regelmatig op LinkedIn of je settings nog van die aard zijn dat je voldoende zichtbaarheid geniet. Je kan die zichtbaarheid bewerken/sturen door onder andere in te stellen wie je activiteiten kan zien: 'Enkel jezelf', 'Jouw connecties', 'Je netwerk' of 'Iedereen.' Dat doe je onder je privacy settings bij 'Selecteren wie uw netwerkactiviteit kan zien'.

 

5. Jij kan perfect bepalen wat anderen van jou te weten komen

Een belangrijke reden waarom mensen hun privacy instellingen op LinkedIn op maximumstand zetten, is door een fenomeen dat menig professional op LinkedIn al heeft mogen ervaren. Mensen die je van haar of pluim kent, willen plots linken. Vaak is dat goed bedoeld, maar even vaak is dat om te snuisteren in jouw connecties en zo het eigen netwerk verder uit te bouwen. Dit soort strategie kan je makkelijk blokkeren door in je privacy instellingen bij 'Selecteren wie uw connecties kan zien' enkel jezelf aan te duiden.

 

6. Anonimiteit op LinkedIn heeft doorgaans geen meerwaarde

Vaak wil je wel even weten wie jouw profiel zoal bekijkt. Daarvoor moet je echter zelf een stukje van je privacy opgeven. Dat doe je door onder je privacy instellingen bij 'Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt' in plaats van 'Anonieme profielkenmerken' te kiezen voor  'Naam en kopregel'.  Dat zorgt ervoor dat mensen je profielfoto kunnen zien, de naam van je bedrijf alsook waar het gevestigd is. Dat is niet gek veel maar omgekeerd geeft het je wel een pak informatie want plots worden dan ook de mensen zichtbaar die jouw profiel hebben bekeken (weliswaar enkel bij de premium versie van LinkedIn). Alvast een perfect uitgangspunt om nieuwe professionele contacten te leggen.

 

7. Ervaring maakt de leermeester

Vaak is het angst voor het onbekende dat ervoor zorgt dat mensen op LinkedIn zichzelf zo hard als mogelijk willen afschermen. Neem echter de tijd om door de privacy instellingen van LinkedIn te lopen en het geheel te leren kennen. Het is echt niet ingewikkeld maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Eens je vertrouwd bent met de verschillende mogelijkheden op het vlak van privacy op LinkedIn zal je op een heel andere en meer gecontroleerde manier omgaan met die privacy instellingen. Vanaf daar kan je het potentieel van dit professionele netwerk dan eindelijk ten volle gaan gebruiken. 

Mardi 11 Février 2014 om 11:47

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //