7 signalen die wijzen op een sterk sollicitatiegesprek

Wachten op feedback na een sollicitatiegesprek is zo mogelijk nog zenuwslopender dan de aanloop naar het gesprek zelf. Toch kan je vaak al heel wat afleiden uit het gedrag van de rekruteerder. Ziehier, 7 signalen die vertellen dat je een prima gesprek had.

7 signalen die wijzen op een sterk sollicitatiegesprek

1. Knikken is goed

Een belangrijk deel van de communicatie tijdens een sollicitatiegesprek speelt zich af op het non-verbale niveau. Als de hr-manager gaandeweg steeds meer begint te glimlachen en voortdurend zit te knikken terwijl je vertelt, dan heb je bijna zeker een goede indruk nagelaten.

 

2. Het sollicitatiegesprek loopt uit

Als de interviewer je als een goede kandidaat beschouwt, zal hij of zij na de standaardvragen ook nog meer gedetailleerde vragen stellen om te zien of de vacature echt bij jou past en of jij binnen de organisatie zal passen. Als het gesprek langer duurt dan gepland, mag je dat meestal als een positief signaal opvatten.

 

3. De toon wordt informeler

Als een sollicitant blijk geeft van een uitgebreide vakkennis en een voorbeeldige motivatie, kan het gebeuren dat het gesprek geleidelijk een minder formele toon krijgt. Op het moment dat je gesprekspartner je begint aan te spreken als een gelijke, mag je je in elk geval trots voelen. Je bent op de goeie weg!

 

4. De rollen worden omgedraaid

Een werkgever die het gevoel krijgt dat een kandidaat echt boven de rest uitsteekt, zal in sommige gevallen zijn eigen organisatie beginnen aanprijzen als een leuke plek om te werken. Weer een streepje erbij.

 

5. Waar heb je nog gesolliciteerd?

Wanneer je deze vraag voor de kiezen krijgt, mag je stilletjes beginnen te hopen op een aanbod. Je moet natuurlijk altijd rekening houden met het feit dat er vaak meerdere sterke kandidaten zijn, maar het is wel degelijk een gunstig signaal als de interviewer wil weten wie zijn concurrenten zijn.  

 

6. Ik wil je voorstellen aan een paar collega's

Als je zomaar een sollicitant bent, zal de rekruteerder niet de moeite nemen om je voor te stellen aan je potentiële collega's. De kans zit erin dat hij wil kijken of jullie meteen een klik hebben, want ook dat kan een element zijn in zijn beslissing.

 

7. Moeten we rekening houden met een opzegtermijn?

Het wordt stilaan duidelijk dat je in de bovenste schuif ligt bij de rekruteerder. Als er zonder omwegen gevraagd wordt hoe snel je kunt beginnen, is de buit wellicht bijna binnen.  

 

* Ondanks alle gunstige signalen heb je pas zekerheid wanneer je daadwerkelijk een contract voor je neus krijgt. Wacht dus nog maar heel even met het bestellen van die Ferrari. 

Lundi 7 Avril 2014 om 14:21

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //