7 tips om een plots ontslag te overleven

Een plots ontslag, in tijden waarin het spook van de crisis nog steeds rondwaart, is zeker niet ondenkbeeldig. Een ontslag moet daarentegen niet het einde van de wereld zijn. Het overkomt de besten en vaak om de meest diverse redenen. Met deze tips maak je je ontslag alvast licht verteerbaar en vind je gelijk ook de moed om er weer snel in te vliegen.

7 tips om een plots ontslag te overleven

1. Blijf kalm

Nadat je baas de bom dropte, word je doorgaans overrompeld door een stortvloed aan persoonlijke emoties. Je wil het allemaal wel rationeel aanpakken maar de emoties nemen de overhand. Geen nood, dat is de normaalste zaak van de wereld. Laat die emoties toe maar sla daarentegen niet in paniek waardoor je mogelijk ook paniekvoetbal zou kunnen gaan spelen. Laat alles even rustig insijpelen.

 

2. Het overkomt iedereen

Een ontslag is een beetje als de plaatselijke dorpsidioot. Iedereen heeft het er wel eens over maar niemand wil het echt in zijn eigen buurt. En toch overkomt het meer mensen dan je denkt. In onze bedrijfscultuur rust er echter vaak nog (onterecht) een soort van taboe op. In Angelsaksische landen ligt dat bijvoorbeeld heel anders. Daar ben je pas een echte professional wanneer je al eens (een paar keer) stevig op je bek bent gegaan. Vreemd maar waar.

 

3. Eerst denken, dan doen

In heel wat gevallen voel je je bij een ontslag behoorlijk van de kaart. Terecht of niet: vooraleer je in een blinde furie ontsteekt, denk je echter best eerst even stevig na. Over wat er bijvoorbeeld is fout gegaan, maar ook hoe je zo makkelijk als mogelijk een doorstart kan maken zonder te crashen. Dat doe je door in alle sereniteit en met maturiteit een gesprek met je baas aan te gaan en te kijken wat hij na jouw ontslag nog voor jou kan doen. Heb je geen grove fout begaan maar ben je bijvoorbeeld het slachtoffer van een herstructureringsplan, dan kan je hem of haar een aanbevelingsbrief laten opmaken of zich kandidaat laten stellen om gebeld te worden door een potentiële werkgever om jou vervolgens de hemel in te prijzen. Vergeet ook niet dat je in functie van je anciënniteit ook recht hebt op een ontslagvergoeding (behalve bij een ontslag om dringende redenen). Twijfel je over de juistheid van je ontslag, win dan juridisch advies in.

 

4. Verbrand je bruggen niet

Een eerste reactie bij een ontslag is om je baas te verwensen. Doe dat niet maar ga op een beheerste, professionele manier om met je ontslag. Het blijft ten slotte een zakelijke overeenkomst. Ook na jarenlange trouw bewezen diensten houd je jezelf dan ook best in de hand. Zo verbrand je je professionele bruggen niet en hou je alle opties open voor alternatieven. Neem met respect en in alle openheid afscheid van je collega's. Niets is pijnlijker dan via de achterdeur weg te glippen en je collega's verweesd achter te laten. Word je onmiddellijk aan de deur gezet (en was je ter goeder trouw), t.t.z. je boeltje pakken en opkrassen, nodig je collega's dan uit voor een drankje na de werkuren buiten de bedrijfsmuren om even bij te praten.

 

5. Neem vakantie

Bij een ontslag is het belangrijk dat je je eerst emotioneel losmaakt van de job die je kwijt bent eer je je met volle moed op de zoektocht naar een nieuwe baan kan storten. Het beste medicijn is dan ook om iets geks te doen: boek bijvoorbeeld een last minute naar zon, zee en strand en je zal zien dat wanneer je terugkomt van vakantie je mentaal gelijk een heel andere ingesteldheid hebt. Kan een vakantie niet (vanwege bijvoorbeeld partner en kinderen) doe dan een aantal ontspannende dingen die jij heel leuk vindt er vergeet voor een paar dagen de tijd. Je zal zien dat de beste ideeën doorgaans tijdens die ontspannen momenten zullen opborrelen.

 

6. Neem niet de eerste, beste job aan

Even zonder werk zitten, is echt niet het einde van de wereld. Eens te meer omdat we met z'n allen steeds langer zullen moeten werken. Neem dus gerust even een adempauze onderweg. Een ontslag, hoe merkwaardig het ook mag klinken, is daarvoor een geschikt moment. Neem de tijd om na te denken over wat je professioneel echt wil en ook niet wil. Ga niet voor de eerste, beste job.

 

7. Heb een verhaal

Van zodra je terug in de running bent voor een job, zorg dan dat je een coherent verhaal hebt over het 'wat', 'hoe' en 'waarom' van je ontslag. Hoe indrukwekkend je cv er immers ook mag uitzien, tijdens een sollicitatiegesprek zal een rekruteerder (in een eerste fase) immers altijd meer geïnteresseerd zijn in je ontslag dan in je capaciteiten. Kom je met een positief, opbouwend verhaal dan zal hij of zij snel overgaan tot de orde van de dag: screenen of jij past binnen de job waarvoor je postuleert. 

Jeudi 24 Décembre 2015 om 11:25

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //