7 tips om te netwerken, ook als dat niet je sterkste punt is

Dagelijks kan je lezen hoe belangrijk netwerken is, zowel om een eerste job te vinden die je echt leuk vindt, als om snel de carrièretrappen te beklimmen. Alleen, niet iedereen heeft het talent om in een zaal met onbekenden zomaar contacten te leggen die later van pas kunnen komen. Integendeel zelfs, zij die dat spontaan tot een goed einde weten te brengen, zijn veel meer de uitzondering dan de regel. Met de volgende tips zal netwerken een stuk efficiënter verlopen, ook als je jezelf eerder zou

7 tips om te netwerken, ook als dat niet je sterkste punt is

1. Je bent niet de enige die het lastig heeft
Prent goed in je hoofd dat er in een zaal met pakweg 100 mensen wellicht meer dan de helft zijn die net zo’n drempelvrees hebben als jij. Durf dus de stap te zetten om een praatje te maken. De meeste mensen die je aanspreekt zullen juist blij zijn als jij het ijs breekt, want een netwerkevent is voor hen net zo moeilijk als voor jou. Prent je in het hoofd dat het enige wat kan misgaan, eigenlijk is dat men je verveeld aankijkt en kennelijk geen zin heeft om met je te praten. Maar wees gerust: dat gebeurt heel zelden. En als het toch gebeurt, is er geen man overboord.

2. Blijf niet staan bij bekenden
Velen van ons slaken een zucht van verlichting als ze op een netwerkevent bekenden ontwaren bij wie ze gemakkelijk kunnen aanschuiven. Dat is inderdaad best prettig, maar als je bij die bekenden blijft staan, kan je eigenlijk net zo goed niet naar een netwerkevent gaan, want dan levert het je niets op.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk
Meestal kan je vooraf kijken wie er allemaal op een event aanwezig is. Kies er 3 mensen uit met wie je om wat voor reden dan ook graag kennis wil maken. Als je een doel hebt op zo’n event, is netwerken een stuk gemakkelijker. Natuurlijk wil je niet onbeleefd zijn en een gesprek onderbreken, maar er is altijd een moment dat je bij iemand in een groepje kan aanschuiven. Als je goed voorbereid bent, weet je ook wat te zeggen. “Mevrouw X, meneer y, mijn naam is Z en ik ben blijk dat ik u hier ontmoet, want ik wilde al lang graag eens kennismaken, omdat…”

4. Praat over meer dan het weer alleen
Een goede voorbereiding op een netwerkevent houdt ook in dat je over meer zaken een praatje kan slaan dan het weer. Als je de actualiteit een beetje volgt, dan heb je onderwerpen genoeg: de ontwikkelingen in de eurozone, de verkiezingen in een bepaald land, een documentaire die je gezien hebt en die al dan niet aansluit bij de zaken waar je beoogde gesprekspartners mee bezig zijn…
Als je iets interessants weet te vertellen of verwijst naar iets waarvan je vermoedt dat je gesprekspartner het niet dadelijk kent, kan je heel leuke contacten leggen en bovendien een zeer goede indruk nalaten.

5. Kies voor fruitsap
Een glas wijn, bier of champagne kan natuurlijk soms helpen om je tong wat losser te maken. Maar als je efficiënt wil netwerken is het toch aangewezen je alcoholverbruik tot een minimum te beperken. Kies voor fruitsap of een andere niet-alcoholische drank, zodat je het doel waarmee je naar de receptie of het netwerkevent bent gekomen, scherp blijft zien.

6. Maak notities of sla gegevens op in je smartphone
Als je tijdens een netwerkevent met iemand hebt gesproken, kan je best meteen wat notities opschrijven of opslaan in je smartphone. Zo noteer je eigenlijk meteen welke actie je na dit contact kan ondernemen.

7. Stuur dadelijk een reminder
Laat niet na om daags na het netwerkevent of zelfs nog dezelfde dag een mailtje en een LinkedIn-verzoek te sturen naar de mensen met wie je gesproken hebt. Bedank hen voor het aangename kennismakingsgesprek, zeg dat je hoopt hen snel terug te zien, en stuur aan de hand van het gesprek dat je hebt gevoerd wat informatie door over het onderwerp dat je hebt besproken. Op die manier zie je op een volgend netwerkevent beslist al veel meer “bekenden”, maar ook dan mag je, zoals hierboven aangegeven, niet in de val lopen bij die bekenden te blijven plakken.

Mardi 23 Juin 2015 om 10:8

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //