7 uitspraken die je beter niet kan doen op het werk (indien je carrière je lief is)

Er zijn zo van die dingen die je niet kan zeggen, niet op je werk althans. Verkeerde uitspraken kunnen immers ook jouw carrière ernstige schade toebrengen. De volgende uitspraken kan je daarom alvast beter vermijden op de werkvloer.

7 uitspraken die je beter niet kan doen op het werk (indien je carrière je lief is)

"Ik kan niet werken met hem/haar"

Deze uitspraak is nefast voor je imago op de werkvloer. Hiermee geef je immers aan dat er mogelijk wat schort aan je professionele maturiteit. Die maturiteit en het daaraan gekoppelde empathisch vermogen zijn immers broodnodig om met een brede groep van mensen en persoonlijkheden om te kunnen gaan en productief samen te werken. Sterker nog: die elementen zijn een conditio sine qua non om op termijn door te groeien naar een hoger niveau.

 

"Dat kan ik niet"

Uiteraard heb je niet de kennis om alle klussen te klaren die je baas van je vraagt. Toch betekent dat niet dat je het niet eens zou kunnen proberen. Zo geef je aan dat je open staat voor nieuwe ontdekkingen en bereid bent om nieuwe dingen te leren. Nodeloos om te zeggen dat een veelzijdige, nieuwsgierige medewerker altijd beter in de markt ligt.

 

"Dat gaat niet werken"

Of iets werkt (of niet werkt), kan je alleen maar weten wanneer je het ook effectief probeert. Op voorhand stellen dat iets niet werkt, geeft aan dat je mogelijk te rigide bent in je denk/beslissingsprocessen. Met andere woorden: af en toe moet je het er ook gewoon eens op wagen en kijken waar je uitkomt.

 

"Maar mijn collega heeft dat wel verkregen"

Het is niet omdat je collega iets verkrijgt, dat jij daar ook automatisch recht op hebt. Er blindelings vanuit gaan dat dat toch zo is en er je baas mee confronteren is eigenlijk een zwaktebod. Wanneer je iets wilt verkrijgen, dan doe je dat dan ook best vanuit je eigen professionele meerwaarde en overtuigingskracht, niet door je collega als 'figuurlijke' pasmunt te gebruiken om zo je zin door te drijven.

 

"Zeg, wil je weten wat ik in de wandelgangen heb gehoord ?"

De bedrijfstamtam is vaak een mix van officiële mededelingen, officieuze geruchten, roddels en wishful thinking. Je maakt dan ook een stevige professionele uitschuiver wanneer je op de werkvloer een nieuwigheid de wereld instuurt die achteraf niets meer lijkt te zijn dan een professionele kwakkel. Uiteraard kan je lekker kletsen met je collega's om even te ontspannen maar let altijd goed op wanneer je uitspraken doet die een impact kunnen hebben op jouw collega's of het bedrijf waar je aan de slag bent.

 

"Dat is mijn fout niet"

Mensen blijven mensen en uiteraard loopt er al eens wat fout op de werkvloer. Steevast fouten van je afschuiven of geen verantwoordelijkheid nemen omdat een fout nu net niet is gebeurd in dat stukje van de workflow waarvoor jij verantwoordelijkheid draagt, is een bewijs dat je mogelijk een dosis collegialiteit te kort komt. Wanneer je in een team werkt, kom je er dan ook veel beter uit wanneer je probeert oplossingen aan te brengen voor het team, zelfs indien jij aan de basis niet de oorzaak bent van wat er is fout gelopen.

 

"Bij mijn vorige werkgever deden we dat helemaal anders"

Dit soort uitspraken zal niet onmiddellijk met applaus worden onthaald. Het kan zelfs een signaal zijn dat je (nog) niet volledig toegewijd bent aan je (nieuwe) job. Bovendien is je vorige werkgever verleden tijd. Focus daarom uitsluitend op je huidige job en tracht daar steevast een meerwaarde te creëren vanuit je eigen professionele knowhow en je actuele kennis van het bedrijf waar je aan de slag bent.

Mardi 18 Mars 2014 om 15:9

// //
// // //
// // // //