7 uitspraken waarmee je gegarandeerd je sollicitatiegesprek om zeep helpt

Er zijn zo van die dingen die je beter niet zegt tijdens een sollicitatiegesprek. Deze 7 uitspraken hou je dan ook best voor jezelf wanneer je die droomjob echt wel wil binnenhalen.

7 uitspraken waarmee je gegarandeerd je sollicitatiegesprek om zeep helpt

1. Ik ben nogal goed in...
Woorden als 'euh', 'enzo', 'nogal'... gebruik je best met mate tijdens een sollicitatiegesprek. Overdreven gebruik ervan geeft je imago immers niet bepaald een boost. Wanneer je bijvoorbeeld 'nogal' goed bent in iets dan lijkt het immers dat je niet echt zeker van je stuk bent.

2. Wat ga ik verdienen
Timing is alles wanneer je hiermee naar voren komt. Best doe je dit helemaal aan het eind van het gesprek wanneer zowel jij als je toekomstige baas voelen dat jullie mekaar professioneel hebben gevonden. Vermijd absoluut om aan het begin van een sollicitatiegesprek over je salaris te beginnen.

3. Ik zou echt alles doen voor deze job
Zeker zijn van je stuk betekent ook dat je niet gaat smeken om een job. Je kan die job wel echt willen maar dat betekent niet dat je er plat voor op de buik moet gaan. Overtuig je gesprekspartner van je kwaliteiten en geef aan dat je echt voor de job wil gaan. Vervolgens is het echter aan hem of haar om te beslissen of je al dan niet aan boord mag komen.

4. Dat kan me niets uitmaken
Dit en andere eerder ongenuanceerde uitspraken zijn absoluut taboe tijdens een sollicitatiegesprek, althans wanneer je je droomjob in de wacht wil slepen. Beleefdheid is een essentieel onderdeel om een goede indruk te maken. Zelfs wanneer je een ongepaste vraag krijgt, dien je onder alle omstandigheden een beheerst en doordacht antwoord te geven.

5. Mag ik op Facebook tijdens de werkuren
Een absolute no-no. Als dat mag, zal je dat gaandeweg wel merken. Je wordt echter niet betaald om hele dagen op Facebook te spenderen tenzij op je toekomstige businesskaartje bijvoorbeeld 'Social Conversation Manager' zou staan.

6. Ik ben de mentaliteit van mijn huidige baas spuugzat
Wees nooit persoonlijk wanneer men je vraagt waarom je je huidige job wil vaarwel zeggen. Wanneer je de integriteit van je huidige baas of collega's niet respecteert, welke zekerheid heeft je toekomstige baas dan dat je dat bij hem of haar wel zal doen?

7. Uw bedrijf kan op het vlak van marketing best wel een boost gebruiken
Probeer niet om de man (of vrouw) uit te hangen tijdens een sollicitatiegesprek. Toon daarentegen wel op een professionele manier aan dat je een meerwaarde kan vormen voor het bedrijf in kwestie. Doe dat met praktische voorbeelden van eerdere professionele verwezenlijkingen.

Lundi 13 Avril 2015 om 14:20

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //