8 dingen die je MOET schrappen uit je cv

Sollicitanten halen alles uit de kast om te scoren bij werkgevers. En dus lezen rekruteerders de gekste dingen. Wat schrijf je beter niet in je cv?

8 dingen die je MOET schrappen uit je cv

1. Standaardzinnetjes

Generiek proza als 'ik kijk uit naar een job die...' zijn absolute dooddoeners in je cv. Rekruteerders zijn niet op zoek naar wat jij wil in een job. Ze weten immers dat jij de profielbeschrijving in de jobadvertentie die zij plaatsten al uitvoerig hebt doorgenomen en daarom op de vacature reageert. Ze willen in je cv vooral dat terugvinden wat hen vertelt waarom ze specifiek jou in dienst zouden moeten nemen.

2. Dure woorden

Als je probeert rekruteerders te overdonderen met nietszeggende of dure – vaak Engelse – woorden, dan riskeer je dat je het tegenovergestelde effect bereikt. Wees gerust, rekruteerders gaan je daardoor niet zien als iemand die slimmer is. Schrijven dat je een ‘uitdagende positie zoekt bij een groeibedrijf waarbij je kan tonen dat je een teamplayer bent die ook zelfstandig kan werken’ heeft dus weinig zin.

3. Referenties op aanvraag

Vermijd de vermelding 'referenties op aanvraag' of iets van die strekking. Rekruteerders gaan ervan uit dat ze jou de facto om een referentie kunnen vragen als dat nodig zou blijken. Anders zou je in principe niet bij hen solliciteren voor die gegeerde job. Wanneer je zeker bent van je stuk kan je onmiddellijk een aantal te contacteren referenties in je cv plaatsen, een typisch gebruik uit Angelsaksische landen.

4. Irrelevante informatie

Een cv is er om relevante, recente informatie op te lijsten. Rekruteerders hebben echt geen boodschap aan een paginalang cv waarin ze een reis doorheen de tijd maken tot op het ogenblik waarbij je als student vakantiewerk deed in een lokale supermarkt. Noteer in je cv daarom enkel relevante en up-to-date informatie. De vrijgekomen ruimte kan je gebruiken om je (recent verworven) vaardigheden, praktijkervaring en concrete verwezenlijkingen in de kijker te zetten. Vooral in dat laatste zijn rekruteerders in het bijzonder geïnteresseerd.

5. Té persoonlijke informatie

Vroeger was het gebruikelijk een foto toe te voegen aan je cv, maar vandaag is dat niet langer het geval. Sterker nog: je toekomstige baas mag je zelfs niet aanwerven op basis van uiterlijke kenmerken. Dat is immers niet langer politiek correct, zoals dat dan heet. Nu weet je ook wel dat rekruteerders nieuwsgierige mensen zijn en ze zeker en vast eens jouw naam zullen googelen waarbij ze mogelijk op een foto van jou stuiten. Maar goed, dat mag eigenlijk geen impact hebben op het verloop van het eigenlijke sollicitatieproces.

6. Leugens

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Probeer dus niet iemand te overbluffen met talenkennis of diploma’s die je niet hebt. Vroeg of laat komt die misleidende informatie als een boemerang terug in je gezicht, vaak op de meest ongemakkelijke momenten. Ellen Jonckheere, ooit genoemd als toekomstige topvrouw van de NMBS, kan ervan meespreken.

7. Hobby's

Vroeger werd het aangeraden, vandaag kan je met dit soort informatie maar beter karig zijn. In wezen is een rekruteerder enkel geïnteresseerd in je professionele vaardigheden. Het feit dat je in je vrije tijd postzegels verzamelt of met je chihuahua deelneemt aan schoonheidswedstrijden is dan ook irrelevant. Toegegeven, het kan stoer staan op je cv dat je buiten het werk aan basejumping doet maar een echte toegevoegde waarde heeft het niet. Ben je daarentegen voorzitter van een beleggersclub en vis je naar een job als specialist in beleggingen, dan kan zulks wel weer een toegevoegde waarde hebben. Afwegen is dus de boodschap. 

8. De contactgegevens van je huidige werkgever

Ompijnlijke confrontaties met je toekomstige baas, jezelf of je huidige baas te vermijden, laat je de contacten van je huidige werkgever achterwege. Uiteraard kan je je huidige werkgever wel vermelden om je verwezenlijkingen op te lijsten. In je cv gebruik je trouwens beter je persoonlijk mailadres en niet dat van je werkgever. Hiermee verraad je dat je werk zoekt terwijl je aan het werk bent. Een écht goeie indruk maak je op die manier niet. 

Mardi 22 Avril 2014 om 7:0

Pascal Dewulf/Geert Degrande

// //
// // //
// // // //