8 tips om veel meer uit LinkedIn te halen

Ruim 300 miljoen gebruikers telt LinkedIn vandaag, al moeten we er meteen aan toevoegen dat velen amper actief zijn. Jammer, want wie het slim aanpakt, kan via LinkedIn heel veel bereiken. Wat kan je doen?

8 tips om veel meer uit LinkedIn te halen

1. Verstevig de banden

Je kan niet verwachten dat andere professionals jou de hand reiken wanneer jij dat niet met hen doet. Enkel nuttige informatie en artikels lezen van je collega's helpt jou misschien verder maar hen niet. Meng je dus in het debat, wissel interessante spullen uit en bouw zo een langetermijnrelatie uit.

 

2. Zoek zielsverwanten en stel een gemeenschappelijk project voor

In je netwerk zullen er zeker mensen zitten met wie het beter klikt dan met anderen. Zoek hen op en probeer interactie op te bouwen. Engageer je in discussies die ze voeren en vragen die ze stellen. Voor je het weet heb je een gemeenschappelijke noemer gevonden en kunnen jullie samen aan de slag voor een rondje co-creatie.

 

3. Werk aan je geloofwaardigheid

LinkedIn is dan wel een professioneel forum, het blijft bovenal een sociaal netwerk. Het 'gewicht' van jouw aanwezigheid wordt net zoals op alle andere sociale netwerken bepaald door jouw social proof. Je kan er niet omheen: mensen die met jou willen linken, zullen ongetwijfeld het aantal connecties bekijken dat je hebt met andere professionals, jouw aanbevelingen, wat je zoal de wereld instuurt qua nuttige informatie en de projectgroepen waarvan je deel uitmaakt. Moraal van het verhaal: rustig achterover leunen is er dus niet bij wanneer je wil gezien worden op LinkedIn.

 

4. Regel een echte date met je connecties

Ga er niet van uit dat je sowieso een gewaardeerde professional bent, omdat je een massa connecties hebt op LinkedIn. Trek er minstens evenveel op uit om de mensen met wie je virtueel bent verbonden, ook in het echt te ontmoeten. Heel wat connecties ontstaan bovendien in omgekeerde richting: mensen die je ontmoette tijdens een conferentie of vakbeurs en die vervolgens met jou linken op het professionele netwerk. Een succesvolle aanwezigheid op Linkedin is een ideale mix van virtueel en real life netwerken.

 

5. Bewijs je succes

Je kan op LinkedIn wel pretenderen een succesvolle professional te zijn, het bewijs daarvan wordt alleen geleverd door wat je op LinkedIn effectief doet. Dat kan op heel wat manieren: wanneer je een nieuwsbericht post, besteedt dan voldoende aandacht aan de spelling en de opstelling van jouw tekst. Plaats kwalitatief fotomateriaal, beantwoord steeds de vragen die jou worden gesteld, let op met selfies van wilde avonden onder collega's, ... Het zijn allemaal elementen die ervoor moeten zorgen dat je online een smetteloos blazoen opbouwt.

 

6. Geef schouderklopjes aan anderen

Aanbevelingen zijn als virtuele medailles. Andere professionals gaan jou immers aanbevelen voor bepaalde vaardigheden die je hebt. Kan je je een betere publiciteit voorstellen? Geef daarom regelmatig (maar enkel echt gemeend) een virtueel schouderklopje aan collega's in je netwerk. Heb je zelf veel aanbevelingen, dan strekt dat, jawel, tot... aanbeveling.

 

7. Gebruik relevante trefwoorden

Elk jaar worden miljarden zoekopdrachten uitgevoerd via het zoekvenster van LinkedIn. Hoe beter jouw profiel daarop is afgesteld hoe sneller collega's jou zullen vinden. De magische oplossing? Gebruik trefwoorden. Herbekijk dus opnieuw de gegevens die je in je profiel (en bijhorend cv) hebt ingevuld en mik er een aantal (relevante) veelgezochte trefwoorden tussen. Relevante trefwoorden kunnen eveneens terecht in de door jou opgelijste expertises (LinkedIn Skills) en de aanbevelingen van anderen over jouw expertises (LinkedIn Endorsements).

 

8. Professionele profielfoto

We kunnen het niet genoeg benadrukken: gebruik op LinkedIn een professionele profielfoto. Een eerste goede indruk maak je immers maar een keer. Het is makkelijk om je profielfoto aan te passen en je aanzien op LinkedIn krijgt er een flinke boost van.

Lundi 12 Mai 2014 om 16:8

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //