Als bureaus konden spreken…

Ooit al eens hoofdschuddend naar je eigen werkplek staan kijken, en besloten om bij voorkeur morgen aan de grote schoonmaak te beginnen? Join the club. De manier waarop we ons bureau organiseren –of juist niet organiseren- zegt veel over ons. En misschien is dat wel een beeld dat we helemaal niet willen projecteren naar de buitenwereld.

Als bureaus konden spreken…

Kijk naar iemands bureau en je weet met welke persoonlijkheid je te maken hebt. In welk van volgende 5 'hokjes' hoor jij thuis?

 

1. De verzamelaar

De verzamelaar is een specimen dat niet zozeer werkspullen op z’n bureau heeft staan, maar wel een hele reeks persoonlijke spulletjes. Ontroerende foto’s van de kinderen, een onmisbare presse-papier die bewijst dat je in april 1989 bent verkozen tot werknemer van de maand, een collectie lege pennen van alle seminars die je ooit hebt bezocht: wie kan tenslotte zonder al die heerlijke herinneringen om zich heen leven? Vind je het leuk om allerlei trofeeën en vakantiesouvenirs uit te stallen op je werkplek? Dan ben je een rasechte verzamelaar! Volgens de kenners zijn dit gezellige mensen, die wel nood hebben aan een welgemeend schouderklopje op z’n tijd.

 

2. Het showbeest

Alles aan het bureau van showbeesten is met zorg uitgekozen om indruk te maken op bezoekers en toevallige voorbijgangers. Het bureau zelf is meestal gemaakt van een donkere, zware houtsoort, en de bijbehorende stoel is overduidelijk die van een chef: van echt leer, bij voorkeur gecapitonneerd en met armleuningen. Geen rotzooi, wel een paar overduidelijk dure spullen. Het showbeest staat dolgraag in het middelpunt van de belangstelling, komt vaak arrogant over en vindt het belangrijk om zich superieur te voelen. Op goeie dagen kan hij of zij om het even welk publiek begeesteren.

 

3. De controlefreak 

Het bureau van de gemiddelde controlefreak ziet er – hoe kan het ook anders – altijd piekfijn uit. Geen persoonlijke spullen, geen stapels papieren die ‘ooit nog van pas kunnen komen’, geen vieze randjes. Deze hypergeorganiseerde mensensoort kan collega’s intimideren, maar op moeilijke momenten zijn zij het wel die de boel overeind houden. Wie zo gehecht is aan orde heeft vaak de neiging om als eenzaat door het leven te gaan.

 

4. De artiest

De artiest heeft al wat hem inspireert binnen handbereik, en dat zorgt voor nogal wat rommel. Om de zaak onder controle te houden, maakt hij met de regelmaat van de klok to do-lijstjes, die helaas de vervelend gewoonte hebben om te verdwijnen. Creativiteit gaat blijkbaar vaak niet samen met orde, of is dat ook een cliché? Artiesten zijn vaak nogal op zichzelf gefocust, maar ze zijn altijd in voor een feestje. En dat dagdromen hoort erbij.

 

5. De wervelwind

Wervelwinden zijn altijd met twintig dingen tegelijk bezig, en hebben simpelweg geen tijd om hun bureau op te ruimen. Hun stapels papier hebben de neiging om uit te meanderen richting vloer, maar misschien moet de office manager toch ingrijpen voor het zo ver komt. De wens om orde te scheppen is wel degelijk aanwezig, maar dat blijkt in de praktijk vrijwel onhaalbaar. Wervelwinden zijn meestal harde werkers en bijzonder sociaal, maar de efficiëntie van wat ze doen laat soms te wensen over.

Mardi 9 Octobre 2012 om 0:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //