Bescheiden maar toch niet low profile

Wie je ook bent of wat je ook doet, één belangrijke wet geld voor iedereen: je moet je onderscheiden van de rest om carrière te maken. Dat geldt dus net zo goed voor sollicitanten als voor mensen die al aan de slag zijn. En je onderscheiden betekent ook dat je je moet laten opmerken. Hoe pak je dat het best aan, zonder dat iedereen de kriebels van je krijgt?

Bescheiden maar toch niet low profile

Stel je een diversiteitsmanager voor die ermee belast is om de diversiteit in het bedrijf te maximaliseren. Stel je voor dat die erin slaagt om inderdaad heel wat vrouwen, vijftigplussers, jongeren, allochtonen enzovoort aan de slag te krijgen. Stel je voor dat die manager voor dat werk een prijs krijgt. En vervolgens die prijs laat in ontvangst nemen door één van de vrouwen of allochtonen die dankzij zijn of haar inspanningen aan de bak zijn gekomen. Dit getuigt natuurlijk van grootmoedigheid en van een benadering om “de resultaten voor zich te laten spreken”. Maar wat denk je dat er met die diversiteitsmanager zal gebeuren? De kans is groot dat hij of zij voorgoed op het achterplan verdwijnt. Met andere woorden: wie zich wil laten opmerken, stelt zich best niet te bescheiden op.

Uiterlijk is belangrijk
 

De Nederlanse Mirjam Ten Cate schreef er het boek Zien ze wel hoe goed je bent?” over. Verrassend daarbij is dat ze in de eerste plaats in de voetsporen treedt van de bekende kledingexperts Trinny & Susannah en ruime aandacht schenkt aan het niet te onderschatten effect van je uiterlijke verschijning op de werkvloer. Ze maakt korte metten met de wijdverbreide gedachte “dat het toch om de inhoud gaat”. Wie voor een grijzemuizenoutfit kiest, laat echt punten liggen.

Voorts benadrukt Ten Cate hoe belangrijk het is om een succesvol afgerond project niet onopgemerkt voorbij te laten gaan: stuur een mail rond of zorg ervoor dat erover geschreven wordt in het bedrijfsblad. Volgens Ten Cate is het goed je te realiseren dat bescheidenheid en jezelf profileren elkaar niet hoeven uit te sluiten. “Er is bijvoorbeeld niks onbescheidens aan om jezelf voor te stellen als je bij een vergadering komt waar je de helft van de deelnemers niet kent. Iedereen hartelijk de hand schudden is heel normaal, en dan weten ze tenminste wie je bent. Je voelt vanzelf wel aan wanneer je te ver gaat: Wat je zelf vervelend opschepperig gedrag vindt, vinden anderen waarschijnlijk ook vervelend. Je hoeft niet altijd en overal omstandig te vertellen hoe goed je bent. Kies de momenten en de manieren die bij je passen.”

Dimanche 26 Avril 2015 om 12:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //