Beste starter, waar wil jij over 5 jaar staan?

De kans dat je na je studies meteen de job van je leven vindt, is klein. Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt je om je doel beetje bij beetje te bereiken.

Beste starter, waar wil jij over 5 jaar staan?

POP = dé manier om jezelf uit te dagen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is precies wat het zegt te zijn: een plan om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. In veel grote bedrijven werken de hr-afdelingen al met een POP, maar je kan er gerust op eigen houtje mee beginnen. Het is immers hét middel bij uitstek om jezelf ertoe te dwingen nieuwe zaken te leren, uitdagingen aan te gaan en jezelf te ontwikkelen. Een persoonlijke ontwikkelingsplan helpt je groeien als medewerker maar ook als mens. Actief met je ontwikkeling bezig zijn, op papier zetten waar je naar toe wil en controleren of de stappen die je zet je wel in de goede richting brengen, is niet alleen altijd nuttig, het is eigenlijk ook een must om je goed in je vel te voelen. Zeker in deze tijden waarin veel werkgevers klagen over de betrokkenheid van hun medewerkers en waarin veel medewerkers met stress en burn-out kampen. 

 

Hoe begin je eraan?

Om een goed POP op te stellen, volstaat het dat je bij de drie letters van dit letterwoord stilstaat.

 

1. Ken jezelf

Het moet in de eerste plaats persoonlijk zijn. Er moet met andere woorden in staan waarin je goed bent en wat je graag doet, maar ook welk type mens je bent, wat je persoonlijke visie is op je verdere ontwikkeling en wat je ambities eigenlijk zijn. Met andere woorden: waar wil je over vijf of tien jaar staan?

 

2. Bepaal je doel en de obstakels

Schrijf op waaraan je moet werken om je doel te bereiken.  Een POP houdt dus rekening met de lacunes en obstakels die je ambities in de weg kunnen staan en legt vast hoe je die kan overwinnen.

 

3. Maak een plan

En het belangrijkste is dat je dit doet volgens een welomlijnd plan. Als je bijvoorbeeld nogal schuchter van aard bent, maar goed beseft dat je zal moeten netwerken om nieuwe contacten te leggen, dan zal je moeten plannen om bijvoorbeeld elke maand een netwerkactiviteit te bezoeken en daar telkens minstens één contact uit te halen dat je carrière hogerop kan helpen. 

Lundi 31 Mars 2014 om 12:17

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //