Burn-out of depressie?

Op het eerste gezicht lijkt een burn-out wel een beetje op een depressie, maar in werkelijkheid zijn de verschillen tussen beide aandoeningen enorm groot. Ook de behandeling is totaal verschillend, zodat het zeker de moeite loont om de verschillen op een rij te zetten.

Burn-out of depressie?

Heel wat symptomen van depressie en burn-out zijn gelijkaardig: het gevoel dat je fysiek en mentaal uitgeput bent, wat vaak gekoppeld is aan slapeloosheid. Die overeenkomsten betekenen echter allerminst dat antidepressiva kunnen helpen als je aan een burn-out lijdt. Raadpleeg dus altijd een professional - psycholoog, psychotherapeut of psychiater - en blijf niet hangen op internetfora, waar allerlei verontrustende berichten de ronde doen.

Een burn-out is een energiestoornis, waarbij je minder goed gaat presteren op het werk, steeds meer last krijgt van moedeloosheid en soms erg prikkelbaar of juist emotioneel bent tegenover je collega's. De meeste mensen met een burn-out hebben geen energie meer om zich te engageren voor hun werk en vallen vaak op door cynische opmerkingen. Buiten hun werk valt die lusteloosheid soms volledig weg.

Dat is meteen een groot verschil met een depressie, die tot de stemmingsstoornissen wordt gerekend. Wie er last van heeft, kan het ook thuis nauwelijks opbrengen om de dagdagelijkse dingen te doen. Je raakt niet uit je bed, hebt last van onnodige schuldgevoelens en verliest in veel gevallen gewicht. Mensen met een depressie zijn somber en trekken zich terug uit het sociale leven. Ook suïcidale gedachten komen bij depressie vaak voor, terwijl dat bij burn-out niet of zelden het geval is.

Wat de behandeling van beide problemen betreft, moet je bij een burn-out in de eerste plaats op zoek gaan naar de oorzaken van de chronische overbelasting. Je fysieke en mentale grenzen beter beschermen is de boodschap. Bij een depressie is psychotherapie aangewezen, al dan niet in combinatie met antidepressiva.

Mardi 31 Mars 2015 om 9:42

// //
// // //
// // // //