Crisis maakt knelpuntopleidingen niet per se populair

De campagne om meer studenten naar de zorg- en welzijnssector te lokken is een groot succes, maar niet elke opleiding die naar een knelpuntberoep leidt kan uitpakken met stevige groeicijfers. Tijd voor meer campagnegeweld?

Crisis maakt knelpuntopleidingen niet per se populair

Mede door de economische crisis is de aantrekkingskracht van de zorgsector sterk toegenomen. Omdat de werkzekerheid een stuk minder groot is dan enkele jaren geleden, zijn jongeren meer geneigd om te kiezen voor een veilige toekomst als verpleegkundige of medewerker in de welzijnssector.
Zo kunnen de opleidingen verpleegkunde uitpakken met 14% meer inschrijvingen sinds de lancering van de succesvolle campagne eind 2010. Ook de bachelor ergotherapie (+13%) en de opleiding tot orthopedagoog gaan er flink op vooruit (+9%).

 

Meer van dat?

Zorgambassadeur Lon Holtzer is tevreden over de resultaten van de campagne 'Een zorgjob, ik ga ervoor'.  “De nieuwe campagne is gericht op een correcte en positieve beeldvorming”, stelt ze. “Er overleven nog altijd hardnekkige, maar foute percepties over zorgberoepen. Maar de job is enorm geëvolueerd en biedt veel meer troeven dan men denkt. Daar willen we mogelijke kandidaten van doordringen: studenten, maar ook de zogenaamde zij-instromers, mensen die uit een andere baan overstappen naar de zorg.” De vraag is nu natuurlijk of andere knelpuntberoepen op een gelijkaardige manier kunnen worden aangepakt. Een blik op het aantal studenten in opleidingen die jongeren klaarstomen voor een knelpuntberoep levert immers een erg divers beeld op. Het aantal studenten informatica stijgt bijvoorbeeld weer sinds 2012, maar het aandeel vrouwelijke studenten blijft ondermaats.

 

Imagoprobleem

Bij de lerarenopleidingen is de situatie minder gunstig. Het aantal nieuwe studenten neemt al twee jaar op rij af, en dat op een moment dat de nood aan nieuwe leerkrachten behoorlijk groot is. Het aantal inschrijvingen daalde zelfs met 9% in vergelijking met twee jaar geleden, hoewel de sector net zo goed werkzekerheid biedt als de zorgsector. Ook de specifieke lerarenopleiding (na een master) kampt met een tanende aantrekkingskracht. Het lijkt erop dat het onderwijs een imagoprobleem heeft dat perfect vergelijkbaar is met dat van de zorgsector in een recent verleden.

 

Tijd voor een campagne, dus?  

Ook de enorme vraag naar technici zal de komende jaren niet verdwijnen, zo leert een blik op de cijfers van het TSO. Het totale aantal studenten is de afgelopen tien jaar stelselmatig afgenomen, en binnen de specifieke opleidingen is er in het beste geval sprake van een stabilisatie. Ook in dit geval is er een huizenhoog imagoprobleem dat, wellicht alleen kan worden opgelost met een brede onderwijshervorming.

Mardi 28 Mai 2013 om 9:15

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //