De 4 grootste tekorten van starters

Starters zijn vaak onvoldoende voorbereid op de arbeidsmarkt, dat leert een rondvraag bij 200 Belgische hr-managers. Waarin schieten starters tekort?

De 4 grootste tekorten van starters

Uit de rondvraag van Market Probe in opdracht van Office Team blijkt dat vooral in Wallonië en Brussel de vaardigheden van jongeren te wensen overlaten. Respectievelijk 51 en 59% van de hr-managers vindt dat eraan gesleuteld moet worden, in Vlaanderen ligt dat op 37%.

 

Grootste tekort: organisatietalent

Ruim twee derde van de personeelsmanagers vindt dat recent afgestudeerden organisatorisch tekortschieten. Ook de talenkennis voldoet volgens 43% niet aan de verwachtingen. Meteen daarna volgen analytische en communicatievaardigheden. Wellicht houdt de ontevredenheid ook verband met de economische crisis, die maakt dat werkgevers kieskeuriger kunnen zijn. “De arbeidsmarkt vandaag is zeer competitief en de verwachtingen van bedrijven zijn hoog", stelt Dries De Vos van OfficeTeam. "Het gaat niet meer alleen om de technische vaardigheden, ook ‘soft skills’ hebben aan belang gewonnen."

 

Tools

Dat starters niet altijd meteen aan de verwachtingen voldoen, betekent overigens niet dat bedrijven geen inspanningen leveren om hun kennis te verbreden. Zo goed als alle hr-managers ondernemen naar eigen zeggen actie om nieuwkomers snel in te werken. De meest gebruikte tools zijn een evaluatieperiode, opleidingen en een mentorsysteem.

 

Verkennen

Om zelf de veelbesproken kloof tussen hun opleiding en het bedrijfsleven te verkleinen, doen jongeren er goed aan om al voor hun afstuderen de arbeidsmarkt te verkennen via een studentenjob, een stage of vakantiewerk. Ook jobbeurzen en workshops kunnen een beter beeld geven van wat werkgevers echt verwachten. Want als je eenmaal gaat solliciteren, komt inzicht in je sterke en zwakkere punten goed van pas.

Jeudi 10 Septembre 2015 om 13:26

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //