De 7 slechtste adviezen die je ooit voor je carrière zal krijgen

Hele boeken zijn ondertussen geschreven over hoe je je carrière nu best kan aanpakken. Vaak hebben ze wel degelijk een meerwaarde maar even vaak zijn de gegeven adviezen waardeloos. Deze carrièreadviezen kan je alvast beter naar de prullenmand verwijzen voor het welzijn van je carrière.

De 7 slechtste adviezen die je ooit voor je carrière zal krijgen

1. Stop ermee wanneer je niet gepassioneerd bent
Een baan hebben waar je hart echt sneller gaat van slaan moet je uiteindelijke doel zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je dat soort job zomaar in de schoot geworpen krijgt. Rekruteerders wijzen op het feit dat vooraleer je je droomjob bereikt, je mogelijk ook dingen zal doen die niet onmiddellijk je passie kunnen aanwakkeren.

 

2. Doe geen werk beneden je vaardigheden

Dat je een echte professional bent, bewijs je niet door enkel te doen waarvoor je hebt gestudeerd. Iemand met echte toewijding, steekt zelfs in de kleinste dingen (die soms helemaal niets met de job te maken hebben zoals een rondje fotokopieën maken van belangrijke documenten) aandacht voor detail en afwerking. Je neus ophalen voor bepaalde professionele karweitjes zegt dan ook heel wat meer over jouw professionele drive (of de afwezigheid ervan) dan je wel eens zou kunnen vermoeden.

 

3. Netwerken is alles

Het maakt niet uit wat je kan maar wel wie je kent. In het bedrijfsleven is dat alvast een vaak gehoord adagio. Er is wel wat van aan van die bewering maar een belangrijke nuance is dat je gaat voor kwalitatieve connecties, mensen die jou kennen voor wie je bent en waar je professioneel voor staat. Het is dat select clubje van mensen dat je carrière immers effectief op weg kan helpen.

 

4. Bewaar belangrijke dingen voor het (half)jaarlijkse evaluatiegesprek

Dingen oppotten voor je (half)jaarlijkse evaluatiegesprek is niet altijd het slimste wat je kan doen. Is je baas uit het juiste hout gesneden dan staat hij het hele jaar open voor dialoog. Wacht dan ook niet met belangrijke vragen of cruciale items die jouw functioneren en welzijn op de werkvloer mogelijk in het gedrang brengen. Soms kan een jaar het verschil maken tussen een succesverhaal of een mislukking.

 

5. Haal zoveel mogelijk diploma's

Zoveel mogelijk diploma's op je palmares proberen te krijgen als je kan, is niet bepaald een slimme strategie. Zet de diploma's die je hebt of wil behalen af tegen je carrièreobjectieven en schat vanaf daar in of ze een meerwaarde kunnen betekenen. Hoe meer diploma's je bovendien wil bemachtigen, hoe langer de terugverdientijd zal zijn van de tijd die je al studerend (en dus doorgaans zonder salaris) hebt doorgebracht.

 

6. Blijf tenminste een jaar

Een jobhopping patroon op je CV is niet gelijk iets om mee uit te pakken. Het advies om daarentegen op elke werkplek toch minstens een jaartje te blijven als blijk van je loyauteit, continuïteit en doorzettingsvermogen kan daarentegen al even vernietigend werken voor je loopbaan. Wanneer je in je baan voortdurend onder (te) grote druk staat, je baas je als een voetveeg behandelt en je job nergens naartoe lijkt te leiden dan kan een jaar heel wat schade aanrichten. Een aantal van dat soort opeenvolgende debacles brengt je dan al snel in een negatieve spiraal. Wanneer het op je job aankomt en het welzijn van jezelf op de werkplek ben je best kordaat, met een nuchtere blik en met steevast je persoonlijke objectieven in het achterhoofd. Voel je dat het bedrijf waar je aan de slag bent eerder een rem dan een boost voor jouw carrière betekent, kom dan snel tot de juiste conclusies.

 

7. Je moet ergens beginnen

Opgepast met dit soort uitlatingen. Ze kunnen immers erg gevaarlijk zijn voor je carrière. Wanneer je bijvoorbeeld start als medewerker bij een supermarkt maar het eigenlijk wil schoppen tot CEO in de bankwereld dan heb je een serieuze rebranding voor de boeg. Met andere woorden: jezelf als 'merk' opnieuw uitvinden is een stuk lastiger dan je wel al eens zou kunnen vermoeden, daar kan je van op aan. 

Mardi 7 Janvier 2014 om 10:58

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //