De beste carrièretips van 5 multimiljonairs zonder diploma

Volgens het toonaangevende zakenblad Forbes heeft 16 procent van de 400 meest invloedrijke Amerikanen vandaag geen bachelor- of masterdiploma op zak. Is een diploma dan wel zo belangrijk om carrière te maken? Of heeft het alleen maar te maken met talent? De visie van enkele bekende dropouts.

De beste carrièretips van 5 multimiljonairs zonder diploma

1. Mark Zuckerberg van Facebook

  • "People management en ceo van een bedrijf zijn is op geen enkele manier te vergelijken met projecten uitwerken samen met je studiegenoten aan de unief."

Met andere woorden: het is niet omdat je beste maatjes bent met je studiegenoten dat je er ook in zou slagen om met hen een succesvol bedrijf uit te bouwen. Kies de mensen met wie je professioneel in zee wil gaan uit met de grootste zorg. Facebook heeft heel wat dure en tijdrovende conflicten moeten oplossen door vrienden en vrienden van vrienden aan boord te halen.

 

2. Bill Gates van Microsoft

  • "We gingen naar computer- en softwarefabrikanten Atari en Hewlett-Packard met onze ideeën en boden ze zelfs gratis aan indien we voor hen konden werken. Ze stuurden ons weg omdat we geen diploma konden voorleggen."

Zelfs wanneer gevestigde waarden je ideeën naar de prullenmand verwijzen omdat je niet over de juiste (officiële) kwalificaties beschikt, betekent dat niet dat je er de brui dient aan te geven. Zoals auteur Clay Christensen in zijn boek 'The Innovator’s Dilemma' al duidelijk maakte, overschaduwt het defensieve karakter waarmee grote bedrijven vaak ondernemen hun mogelijkheid om het potentieel van radicaal vernieuwende technologieën / producten / diensten correct in te schatten.

 

3. Michael Dell van Dell Computers

  • "Hoe belangrijk schoollopen ook is, ik vond dat het erg storend kon zijn voor een degelijk inkomen."

Michael Dell beloofde zijn ouders dat hij zijn studies zou hervatten wanneer zijn start-up niet genoeg zou opbrengen. Hij kon er niet aan weerstaan en gooide zich met volle kracht op zijn businessidee. De rest is geschiedenis. Bottom line: af en toe moet je radicale beslissingen durven nemen om radicale resultaten te boeken. We moedigen je niet aan om je studies op te geven maar wel om niet enkel andermans ideeën te realiseren maar ook die van jezelf.

 

4. Walt Disney van Disney Studios

  • “Dé manier om eraan te beginnen is om te starten en op te houden met praten."

Dit advies staat ook op bladzijde 9 van Guy Kawasaki’s 'The Art of the Start'. Er is weinig kans dat de value proposition die je initieel exploreert ook de uiteindelijke go-to-market strategie zal zijn waar jouw onderneming uiteindelijk zal voor gaan. Je zal daarentegen nooit op het kruispunt van je competenties en de wensen van de markt belanden wanneer je niet ergens begint.

 

5. Bill Gates van Microsoft

  • "De beste manier om je voor te bereiden (als programmeur) is om computercode te schrijven en goede programmacode van anderen te bestuderen. Ik ging naar een computerwetenschapscentrum om daar de listings met computerprogramma's uit de vuilnisbak te vissen en die te bestuderen."

Gates atypische aanpak is eigenlijk heel typisch voor geboren ondernemers met weinig formele educatie (lees academische titels). Vervang programmeur in dit stukje bijvoorbeeld door om het even welke andere discipline en zo beland je vaak bij de meest maffe start-ups.

 

6. Larry Ellison van Oracle

  • “Ik heb al de nadelen gekend die de weg naar succes  belemmeren."

Ondernemers zijn vaak sociaal verworpen individuen. Ze vermijden doorgaans een geijkt carrièrepad als ultiem objectief. Ze creëren daarentegen hun eigen job(s) omdat ze niet kunnen/willen omgaan met de rigiditeit die een klassieke baan met zich meebrengt. Dat maakt het voor ondernemers in spe zonder officiële diploma's  uiteraard niet makkelijk omdat ze op die manier lijnrecht tegenover het idee 'alleen academisch slimme jongen/meisjes die kunnen confirmeren zullen het carrièregewijs ver brengen' komen te staan. Vanuit die underdogpositie putten ze echter vaak de kracht om toch rotsvast voor hun eigen ideeën te gaan. 

 

Bron: Forbes 

Jeudi 29 Octobre 2015 om 15:25

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //