De beste steden om werk en plezier te verenigen (en waarom dat zo is)

Wie in 2015 professioneel de boer op wil, die kan met het lijstje van de 20 beste steden om werk en plezier te verenigen, alvast uit een ruim aanbod zijn keuze maken.

De beste steden om werk en plezier te verenigen (en waarom dat zo is)

Steden als Londen, Parijs of Milaan hebben altijd een natuurlijke aantrekkingskracht uitgeoefend op professionals die het buiten de landsgrenzen gaan zoeken. Het is echter niet de aantrekkingskracht van een stad die bepaalt of ook jij er als professional gelukkig zal zijn. Een nieuwe studie in het tijdschrift World Review of Science, Technology and Sustainable Development komt nu met een lijst waarbij de concrete (professionele) leefbaarheid van onze wereldsteden berekend wordt aan de hand van een aantal onderbouwde, wetenschappelijke factoren zoals economische activiteit, veiligheid en stabiliteit, vrijheid van meningsuiting en democratie, sociaal-maatschappelijke omstandigheden, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van de steden in kwestie.

Comfort Club
Het probleem met de gangbare lijstjes is immers dat ze vaak de cultureel-economische rendabiliteit als zwaartepunt hebben. De steden die binnen die categorie vallen hebben echter vaak als keerzijde dat ze erg druk zijn en qua mobiliteit erg laag scoren. Daarom maakten onderzoekers van AAAS (The American Association for the Advancement of Science) een lijstje met steden die zich in de zogenaamde 'comfort club' bevinden. Dat zijn steden waar naast de cultureel-economische rendabiliteit het leven ook echt aangenaam is, waar je met het openbaar vervoer of de fiets makkelijk van punt a naar punt b kunt en het milieu en de lucht zuiver is. Kortom, steden waar het gewoon goed leven is.

De Global Liveable Cities Index, zoals de lijst heet, bevat de steden die volgens het onderzoek het best voldoen aan de combinatie van work and play. Aan jou om te oordelen en te beslissen.

 1. Genève
 2. Zurich
 3. Singapore
 4. Kopenhagen
 5. Helsinki
 6. Luxemburg
 7. Stockholm
 8. Berlijn
 9. Hong Kong
 10. Auckland
 11. Melbourne
 12. Sydney
 13. Parijs
 14. Vancouver
 15. Amsterdam
 16. Osaka-Kobe
 17. New York
 18. Tokyo
 19. Los Angeles
 20. Philadelphia

Mardi 31 Mars 2015 om 9:47

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //