De top 5 van crowdfunding sites voor starters met een briljant (business) idee

Je bent een starter met een briljant idee en je wilt wat... startkapitaal. Dan zijn er vandaag de dag ten overstaan van de traditionele business kanalen heel wat interessante alternatieven zoals bijvoorbeeld crowdfunding. Deze vijf crowdfunding toppers zijn een alvast absolute referentie op zoek naar mensen om jou te steunen om je idee snel werkelijkheid te maken.

De top 5 van crowdfunding sites voor starters met een briljant (business) idee

Even een woordje uitleg over crowdfunding: in tegenstelling tot traditionele kanalen voor financiering van jouw idee zoals bankiers ontstaat startkapitaal via crowdfunding vanuit de massa. Individuen gaan jouw idee op crowdfunding platformen steunen in functie van hoever ze geloven in jouw idee. Crowdfunding heeft zo twee voordelen: je vergaart startkapitaal en je kan jouw businessidee gelijk aan de realiteit toetsen. Hoe meer mensen je immers ondersteunen, hoe interessanter je idee kan zijn. De meeste crowfdunding platformen werken met een fee. Dat betekent dat ze ergens tussen drie en tien percent van het totaal van de door jouw verzamelde som, incasseren.

 

1. Kickstarter

Zowat het meest bekende crowdfunding platform. Volgens onderzoeksbureau Quantcast krijgt Kickstarter maandelijks een kleine tien miljoen bezoekers over de vloer. Dat zijn heel wat mogelijke kandidaten om jouw project van sponsoring te voorzien. Een erg gekend Kickstarter project is 'Pebble', een e-paper horloge voor iPhone. Hun initiële streefdoel was om 100.000 dollar bijeen te krijgen. Het werden uiteindelijk tien miljoen dollar met de hulp van zowat 69.000 mensen die in het project geloofden. Op Kickstarter kan je trouwens ook heel wat tips verzamelen om als startende ondernemer jouw campagne tot een succes te maken. Snuister in die optiek zeker in de succesvolle projecten. Zo kom je te weten wat aanslaat en wat niet. Natuurlijk moet Kickstarter ook zijn percentje hebben van de 'opbrengst' van jouw project.
www.kickstarter.com

 

2. Indiegogo

Nog een erg belangrijke speler op het vlak van crowdfunding is het in 2008 opgerichte Indiegogo. Het platform is bijzonder succesvol en zit Kickstarter zeker op de hielen qua populariteit. Het leuke aan Indiegogo is dat van zodra ze op het platform geld ontvangen van 'investeerders' dit in principe meteen wordt uitbetaald aan degenen die de campagne hebben opgezet. Iets wat niet altijd zo is bij andere crowdfunding sites. Ook wordt je project op voorhand niet onderzocht zoals bij andere crowdfunding platformen wel eens het geval durft te zijn. Ze gaan er bij Indiegogo dan ook van uit dat enkel de virtuele massa kan beslissen (en bepalen) of een idee (en dus ook jouw idee) haalbaar is.
www.indiegogo.com

 

3. RocketHub

Dit is (voorlopig) een kleinschaliger crowdfunding platform maar wel de leider op het vlak van educatieve business ideeën. Welk crowdfunding platform je ook kiest, kijk zeker in de RocketHub Success School, boordevol ideeën om je crowdfunding project tot een succes te maken.
www.rockethub.com

 

4. Crowdfunder

De naam van dit platform laat niets aan de verbeelding over. Hier komen voornamelijk starters die niet noodzakelijk vanuit een nieuw product vertrekken maar op de één of andere manier een onderneming willen opstarten waarbij de sociale factor een primordiaal element is. Crowdfunder biedt een mix van donatie gebaseerde funding (zoals de traditionele crowdfunding platformen) en investering gebaseerde crowdfunding. (dat de laatste tijd aan een opgang toe is).
www.crowdfunder.com

 

5. Crowdrise

Daar waar er in het begin van crowdfunding één zaligmakend platform was voor alle projecten, zijn de crowdfunding sites de laatste twee jaar niet meer te overzien. Interessant daarbij is wel dat er zo heel wat niche platformen voor crowdfunding zijn ontstaan die zich richten naar specifieke projecten. Crowdrise is er zo eentje. Het platform richt zich immers naar projecten voor het goede doel. Het mag duidelijk zijn dat de site immens populair is bij weldoeners en wereldverbeteraars. Crowdfunding voor een betere wereld, wie kan daar iets op tegen hebben ?
www.crowdrise.com

Mercredi 28 Janvier 2015 om 11:14

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //