Dit zijn de best betaalde jobs... waarvan je het niet verwacht

Ja, een CEO of een chirurg verdient veel geld. Maar ook met andere jobs kan je aardig je brood verdienen. Wat dacht je bijvoorbeeld van astroloog of bibliothecaris?

Dit zijn de best betaalde jobs... waarvan je het niet verwacht

Wil je snel rijk worden? School je dan om tot wiskundige of statisticus. Deze beroepscategorie harkt exact 5.000 euro bruto per maand bijeen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de FOD Economie uit 2012. Daarmee schoppen de wiskundigen het tot de zevende plaats van best verdienende beroepen in België. Dat hebben ze goed uitgerekend, jawel.

Op nummer één in de lijst – waarbij ambtenaren en zelfstandigen niet werden meegeteld - prijken logischerwijs de ceo’s van grote ondernemingen. Zij verdienen maandelijks bijna 9.000 euro bruto, een bedrag waar de meeste mensen enkel van kunnen dromen. En toch. Ben je geïnteresseerd in verkoop, marketing, reclame, PR of research & development, en ben je in de wieg gelegd om leiding te geven? Dan is je broodje gebakken. Managers in deze categorieën staan op de vijfde plaats in de algemene ranking, met een gemiddeld brutoloon van 6.037 euro. Ook leidinggevend winkelpersoneel mag niet klagen over hun loon. Managers in de detail- en groothandel nestelen zich comfortabel in de top-10, met 4.701 euro bruto per maand.

Leidinggeven is trouwens niet nodig om goed te verdienen. Ook mensen die beter aarden in een job op de achtergrond, kunnen maandelijks heel wat centen bijschrijven op hun bankrekening. Zo verdienen bibliothecarissen, archivarissen en conservatoren verrassend goed hun brood, met maandelijks net geen 3.700 euro bruto. Ook administratieve secretaresses doen het niet slecht, met gemiddeld 3.322 euro.

Uiteraard schoppen ‘hardere’ categorieën, zoals ingenieurs of informatici, het tot de hogere regionen van de loonranking. Maar wist je dat de humane wetenschappers niet met zich laten sollen? Sociologen, antropologen, historici en psychologen verdienen gemiddeld slechts 243 euro minder dan ingenieurs. Met hun 4.388 euro staan zij op de vijftiende plaats in de Belgische ranking. Daarmee eindigen ze ruim voor architecten en landmeters.

Maak je van je hobby graag je beroep? Astrologen vast en zeker ook, want zij rijven gemiddeld bijna 3.000 euro per maand binnen om horoscopen en dergelijke te voorspellen. Daarmee verdienen ze precies evenveel als begrafenisondernemers, dierenverzorgers en rij-instructeurs.

En helemaal onderaan de ranking? Daar bengelen kelners en barmannen, met een gemiddeld bruto maandloon van 2.119 euro. Hopelijk wordt hun loon een beetje aangevuld met de gulle fooien van wiskundigen, bibliothecarissen en astrologen.

Mardi 23 Juin 2015 om 12:9

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //