Doorstaat je cv de 30-seconden-test ?

Ook rekruteerders zijn drukbezette mensen met strakke deadlines. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat jouw cv de 30-seconden-test doorstaat.

Doorstaat je cv de 30-seconden-test ?

6 seconden, zo veel tijd heeft een rekruteerder nodig om een cv te beoordelen. Straf of niet: je kan er maar beter voor zorgen dat jouw cv onmiddellijk de aandacht van de rekruteerder pakt en hem binnen de 30 seconden overtuigt. 

 

1. Niet langer dan 2 pagina’s?

Wanneer je net je cv van 3 pagina's of meer hebt afgewerkt en tevreden achterover leunt, kan je best terug vanaf nul beginnen. Een cv van meerdere pagina's doornemen in minder dan 30 seconden is immers een onbegonnen opgave, ook voor ervaren rekruteerders.

 

2. Vermeld je alleen je resultaten?

Heb je een cv van twee pagina's maar is het enige onderscheidbare in dat cv de titelbalkjes omdat het voor de rest overvol zit met grijze letterbrij, dan ben je er ook aan voor de moeite. Een ideaal ezelsbruggetje om te weten wat er in je cv moet (en het zo kort mogelijk te houden), bestaat erin dat je naast je opleiding enkel je concrete verwezenlijkingen vermeld met een korte omschrijving welke meerwaarde die hebben opgeleverd voor het bedrijf waar je aan de slag was.

 

3. Alle nietszeggende omschrijvingen zijn geschrapt?

Vervang nietszeggende omschrijvingen als 'procesbeheerder voor het uitbouwen van een internationale klantenportefeuille' dan ook door  'als procesbeheerder optimaliseerde ik het proces voor de uitbouw van een internationale klantenportefeuille waardoor de omzet in één kwartaal met 3% steeg.'

 

4. Is je cv overzichtelijk?

De essentie van een goed cv is structuur. Hou het dus overzichtelijk, werk met bullet points en vermeld enkel het essentiële. Ga er niet van uit dat iedereen jouw professionele leven ongelooflijk interessant vindt, wil weten wat jouw hobby's zijn en dies meer.

 

5. Vertel je wat de rekruteerder wil horen?

Verplaats jezelf in het hoofd van de rekruteerder en vraag je af wat hij of zij wil lezen. Dat is heel eenvoudig: de zoektocht draait immers rond de ideale match van het profiel zoals weergegeven in de jobadvertentie en de kandidaten die zich aanbieden. Bekijk dus rigoureus de functievoorwaarden en tracht jouw cv daar zo veel mogelijk op af te stemmen met praktische voorbeelden die aantonen dat je effectief iets hebt gerealiseerd met betrekking tot de gevraagde specialisaties. Vertel met andere woorden niet uitgebreid je eigen verhaal maar vertel het verhaal dat de rekruteerder wil horen. Uiteraard blijf je daarbij trouw aan jouw professionele realiteit. Met andere woorden: het is niet de bedoeling dat je dingen gaat verzinnen maar duidelijk maakt dat jouw profiel echt een match made in heaven is voor de rekruteerder. Mik vervolgens alles op één pagina en je cv doorstaat gegarandeerd de 30-seconden test.

Lundi 5 Mai 2014 om 9:53

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //