Een gat in je cv: zo leg je het uit aan de rekruteerder

Een cv hoort coherent te zijn. Grijze zones en onsamenhangend proza, daar hebben rekruteerders een neus voor. Zorg er dus voor dat je een uitleg klaar hebt. Wij deden een poging!

Een gat in je cv: zo leg je het uit aan de rekruteerder

Heb je een gat in je cv? Geen paniek, je bent niet de enige. het merendeel van de Belgen heeft cv-gewijs zo van die incoherente momenten die tijdens een sollicitatiegesprek in het ergste geval tot een pijnlijke stilte leiden. De grootte van het gat zal bepalen of de rekruteerder het als een breekpunt ziet. Periodes tussen jobs van twee tot drie maanden behoeven niet onmiddellijk een omstandige uitleg, die zijn vandaag immers vrij gebruikelijk. Sollicitatieprocedures kosten nu eenmaal tijd. Concentreer je vooral op de grote gaten, want daar krijg je gegarandeerd vragen over. Denk niet dat rekruteerders er zomaar over zal kijken, ze hebben er een neus voor. Het komt er dus op aan om voor de momenten dat je niet professioneel aan de slag was een coherent verhaal te hebben.

 

Vrijwilligerswerk: wat is de link met je professionele leven?

Heb je een jaar lang vrijwilligerswerk gedaan en panda's verzorgt in een Chinese enclave, denk dan na waarom je dat deed. Wat was het uiteindelijke doel en kan je dat linken aan je professionele objectieven? Rekruteerders zijn vandaag immers niet meer van hun sokken geblazen door het feit dat jij aan de andere kant van de aardbol de (dieren)wereld wou gaan verbeteren. Hun vraag zal doorgaans dan ook zijn wat die ervaring heeft bijgedragen aan je professionele kredietwaardigheid. Als dat niets is, krijg je gelijk een minnetje achter je naam. Denk dus goed na over de meerwaarde van de dingen die je onderneemt (of hebt ondernomen) en pen het resultaat van je denkwerk vervolgens neer in je cv.

 

Wat met een sabbatjaar?

Nog zo'n dooddoener is een sabbatjaar. Het hoort eigenlijk in iedere moderne carrière thuis (we werken met z'n allen immers steeds langer en een tussentijdse rustpauze is in die optiek welkom) maar een rekruteerder zou geen rekruteerder zijn als hij je professionele motivatie in vraag zou stellen wanneer hij ergens tussen de regels van je cv zo'n sabbatjaar terugvindt. Wanneer je zo'n jaartje inlast als twentysome of thirtysome dan gaat het al helemaal opvallen. Je kan echter perfect aangeven dat je dat sabbatjaar hebt genomen om jezelf bijvoorbeeld verder te specialiseren of dat je een aantal reizen hebt gemaakt om te kijken hoe men in andere landen met jouw vakgebied omgaat om maar wat te noemen.

 

Werkloos: investeer bijvoorbeeld in opleiding

Ook de periodes waarin je werkloos was, zal de rekruteerder bijzonder interesseren. Het lijkt wel of hij tussen al die goede dingen op je cv steeds naar je minder fraaie professionele exploten probeert te vissen. Leuk is anders maar je kan wel aangeven dat je tijdens je arbeidsluwe periodes als gemotiveerd (maar weliswaar selectief) sollicitant ook tijd hebt genomen om je kennis bij te spijkeren via een gespecialiseerde training, je je hebt aangesloten bij een vakvereniging en je vervolgens ook nog een werkstage hebt meegepikt. Vraag wanneer je ergens vertrekt ook steeds een aanbevelingsbrief die je als joker kan inzetten indien je tijdens een sollicitatiegesprek niet onmiddellijk een coherente uitleg hebt voor een zwart gat in je cv. 

Mardi 8 Octobre 2013 om 9:29

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //