Eerste indruk: welke kledij kies ik voor een professionele look?

“Ik studeer straks af als handelsingenieur. Nu al ga ik regelmatig naar jobbeurzen, netwerkevents en infoavonden bij verschillende bedrijven. Op die manier hoop ik snel een job te vinden. Hoe zorg ik dat ik professioneel overkom?”

Eerste indruk: welke kledij kies ik voor een professionele look?

“Ik studeer straks af als handelsingenieur. Nu al ga ik regelmatig naar jobbeurzen, netwerkevents en infoavonden bij verschillende bedrijven. Op die manier hoop ik snel een job te vinden. Hoe zorg ik dat ik professioneel overkom?” Annelies

 

Het advies van Ellen Swennen van Careerfit

In nauwelijks enkele seconden tijd heeft je gesprekspartner een oordeel over je klaar. Is die eerste indruk positief is, dan is de kans zelfs groot dat je op alle vlakken positiever beoordeeld zal worden. Wetenschappers noemen dit het halo-effect. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk, het horn-effect, waarbij een eerste negatieve impressie zich laat voelen in het oordeel over al jouw aspecten. Je kleding en uitstraling hebben dus een enorme impact en helpen mee je succes te bepalen. Wees dus voorbereid, want het is heel moeilijk om een eerste indruk nog te veranderen.

 

Check de site: welke kleren dragen de collega’s?

Voor je naar een jobbeurs of interview vertrekt, kan je heel wat zinvolle informatie verzamelen. Zo kan je de website van het event of het bedrijf raadplegen en je contactpersoon googlen. De stijl van de website en van de mensen op de foto’s kan al een hint zijn over wat al dan niet gepast is om te dragen. Zit iedereen strak in het (mantel)pak, overweeg dan om je op een gelijkaardige manier te kleden zodat je direct op je plaats lijkt in het bedrijf. Als het toch niet mogelijk is om je voldoende te informeren, ga dan voor de voorzichtige aanpak. Draag bijvoorbeeld een zwart pak of een neutrale jurk.

Zorg dat je capaciteiten opvallen, niet je uiterlijk

Wanneer je solliciteert voor een bepaalde functie is het niet alleen belangrijk dat je over de kennis en vaardigheden beschikt die nodig zijn om de job naar behoren uit te voeren. Je moet ook je toekomstige werkgever kunnen overtuigen van wat je in huis hebt. Het liefst wil je dus dat hij of zij oog heeft voor je cv en luistert naar je geweldige antwoorden en daarbij niet wordt afgeleid door oppervlakkigheden. Sommige dingen zoals piercings, tatoeages, opvallende haarkleuren maar ook te korte rokken of ingesneden blousjes kunnen ervoor zorgen dat de persoon tegenover jou de aandacht verliest. Probeer dus tijdens een eerste contact ervoor te zorgen dat de aandacht bij de hoofdzaak blijft, namelijk dat jij de beste kandidaat bent voor de job!

 

Kies kledij waar je je goed in voelt

Om succesvol te zijn hoef je er zeker niet uit te zien als Kate Moss of Brad Pitt. Indruk maken doe je dan ook niet alleen met je kleding of looks maar voornamelijk met je uitstraling. Het is daarom belangrijk kleding te dragen waarin je je goed voelt en die je de kans geeft je van je beste kant te laten zien. Als hoge naaldhakken of een stropdas je hierbij hinderen, laat deze dan gerust achterwege. Op de arbeidsmarkt draait het om jou, je capaciteiten en je persoonlijkheid. Zorg er daarom voor dat deze aspecten het meest in het oog springen. Wanneer het op solliciteren aankomt, brengt een glimlach en een aanstekelijk enthousiasme je verder dan een dure handtas!

 

Jij bepaalt hoe je overkomt

Tot slot valt er over smaken en kleuren niet te twisten. Als jij je bijzonder goed voelt in een rode broek of met een groene das, durf deze dan gerust te dragen en laat je persoonlijkheid weerspiegelen in je kledingstijl. Als je niet zo modebewust bent, ga dan voor neutrale kleding waar je je comfortabel in voelt. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de context en de grenzen van de werksfeer voldoende respecteert. Jij bepaald welke indruk anderen van je krijgen en als je graag professioneel wil overkomen, dan kleed je je ook best zo! Veel succes met je eerste indruk! 

Mardi 14 Mai 2013 om 10:36

Ellen Swennen

// //
// // //
// // // //