Eerste loon: 7 tips om te onderhandelen

Verwacht niet dat je bij je eerste job meteen schatten zal verdienen, al hoef je je tijdens onderhandelingen ook niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Hoe bereid je je voor?

Eerste loon: 7 tips om te onderhandelen

1. Probeer via cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten die je kan raadplegen op www.meta.fgov.be ), vakbonden, kamers van koophandel en andere organisaties de (minimum)lonen te weten te komen in de sector waar je aan de slag wil.

 

2. Het kan ook geen kwaad om aan vrienden en familie te vragen hoeveel zij verdienen, al is niet iedereen even happig om daar een eerlijk antwoord op te geven.

 

3. In België wordt in 9 van de 10 gevallen onderhandeld over het brutoloon. Hou daar rekening mee. Het is niet altijd even gemakkelijk om in te schatten welk percentage van het brutoloon effectief netto zal overblijven, maar ga er maar van uit dat de hap die door de fiscus uit een startloon wordt genomen minstens 30% bedraagt.

 

4. Wat je al evenmin mag vergeten in te calculeren, zijn de extralegale voordelen die je worden aangeboden bovenop het eigenlijke loon, zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, een groepsverzekering en noem maar op.

 

5. Stel je vooraf de vraag: hoeveel geld heb jij per maand nodig om goed te kunnen leven en liefst ook nog een beetje te sparen? Hou dit bedrag in je achterhoofd, maar gooi het niet op tafel tijdens de onderhandelingen. Het is gewoon een referentiebasis. Probeer je noden dan af te wegen tegen wat je denkt dat je waard bent, gebaseerd op je vaardigheden en wat die kunnen betekenen voor de werkgever.

 

6. Geef nooit vooraf een concreet bedrag op als je schriftelijk solliciteert. Reserveer de loononderhandeling voor het moment dat je onder vier ogen aan tafel zit met je toekomstige werkgever. Als op een sollicitatieformulier toch een loonindicatie van jou wordt gevraagd, vul dan in dat het “onderhandelbaar” is of “te bespreken”.
 

7. Als je al ergens gewerkt hebt, zal de rekruteerder zeker ook vragen naar je voorgaande salaris. Liegen of overdrijven heeft dan geen enkele zin, want de informatie die je geeft kan vrij makkelijk worden gecheckt. Als je vorig salaris lager was dan je eigenlijk had gewild, leg dan eerlijk uit waarom dat zo was, en waarom je denkt dat je nu beter verdient.

Vendredi 13 Mars 2015 om 9:18

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //