Eerste werkdag: welke kleren trek je aan?

Een eerste indruk kan lang blijven hangen.  Ga je aan de slag op je nieuwe werkplek, dan sta je maar beter wat langer voor de kleerkast. Ziehier, 3 tips om de juiste outfit te kiezen.

Eerste werkdag: welke kleren trek je aan?

1. Beter over- dan underdressed

Je kleding moet passen bij de bedrijfscultuur en natuurlijk ook bij het soort werk dat je gaat doen. Idealiter informeer je vooraf of er bepaalde kledingregels gehanteerd worden. Heel wat bedrijven hebben een formele kledingcode, bij anderen is er sprake van ‘ongeschreven regels’. Je kan ook een idee krijgen van de bedrijfscultuur op de website van de onderneming. Weet je toch niet goed hoe je je moet kleden, speel dan op veilig. Mannen kiezen best voor een hemd, een geklede broek en een kostuumvest in neutrale kleuren. Voor vrouwen is een casual mantelpakje altijd in orde. Blijkt dat je de eerste werkdag toch iets te ‘gekleed’ voor de dag komt, dan zal niemand jou dat kwalijk nemen. Het getuigt tegenover je collega’s en baas van respect dat je je kleding verzorgt.  Iedereen zal ook begrijpen dat je op je eerste werkdag een goede indruk wil maken. Het omgekeerde – underdressed verschijnen tegenover je collega’s – kan niet op waardering rekenen.

 

2. Voel je prettig in je outfit

Je goed voelen in wat je draagt, geeft je uitstraling en een gezonde dosis zelfvertrouwen. Voel je je niet op je gemak in een strak pak, dan ruil je dit best in voor een casual broek en hemd in neutrale sobere kleuren (business casual). De eerste dag is al zenuwslopend genoeg zonder dat je je extra druk moet maken over slecht zittende kleren.

 

3. Hoe anderen redeneren: slordig uiterlijk = slordig werk

Een ongestreken hemd, een ‘just out of bed’-kapsel of afgesleten schoeisel zijn geen details. Ze bepalen mee je voorkomen. Zelfs met de juiste outfit, wek je op deze manier een slordige indruk. Dat kan het beeld doen ontstaan dat je ook in je werk slordig bent. Let dus op verzorgde nagels, een keurig kapsel en wees zuinig met parfums. Laat ook best piercings en al te opvallende juwelen thuis. 

Lundi 30 Juin 2014 om 12:16

Kari Van Hoorick

// //
// // //
// // // //