Evernote, je virtuele geheugensteuntje

In deze nieuwe rubriek nemen we elke maand een app onder de loep die je job een stuk eenvoudiger kan maken. Hoe ga je ermee aan de slag? Wat zijn de plus- en minpunten?  Deze week: Evernote.

Evernote, je virtuele geheugensteuntje

Geschikt voor: iOS, Android en Windows Phone
Voor gebruik op: smartphone en tablet (of desktop)

 

Gedaan met ontelbare krabbels, kattebelletjes en Post-It's die her en der op je werkplek rondslingeren. Je vindt al je aantekeningen (grafisch of niet) dankzij deze handige app voortaan op één en dezelfde plaats en niet bijvoorbeeld na dagen zoeken in een vergeten lade of erger nog: opgevreten door je favoriete huisdier. 

 

Voor wie?

Het is de gedroomde app voor professionals die regelmatig aantekeningen moeten maken, foto's moeten maken, visitekaartjes inscannen, voice memo's maken...

 

Hoe werkt het?

  • Het basisscherm van Evernote heeft een beetje de look and feel van een e-mail-softwareprogramma. Aan de linkerzijde zit een venster dat is opgebouwd als een boomstructuur van notitieboekjes (die jijzelf aanmaakt), notebooks, waarbij elk van die notitieboekjes een bepaald onderwerp heeft zoals alles rond bijvoorbeeld een specifiek project waarvoor je verantwoordelijk bent. Wanneer je zo'n notitieboekje aanklikt, zie je in het venster aan de rechterzijde alle aantekeningen die je hebt gemaakt voor dat notitieboekje, in het geval van het project waarvoor je verantwoordelijk bent kunnen dat dan bijvoorbeeld aantekeningen zijn van een meeting, foto's die je nam van bijvoorbeeld een bouwwerf en meer van dat fraais.

  • Handig is alvast dat je ook tags, sleutelwoorden, kan toevoegen aan de notities die je maakt. Perfect wanneer je bijvoorbeeld een algemene zoektocht (via het zoekvenster bovenaan de app) wil doen naar specifieke onderwerpen, los van één bepaald notitieboekje. Ook kan je door je notities/notitieboekjes bladeren via die tags.

  • Wanneer je spullen van het net wil plukken en organiseren binnen Evernote blinkt de app echt uit. Daar zorgt de 'clipper' voor, een handige tool waarmee je met het grootste gemak artikels, tekst, foto's organiseert in Evernote. De 'clipper' laat bovendien toe om spullen die je van het net plukt te annoteren, in concreto notities toe te voegen of bijvoorbeeld ook passages van een 'geclipt' artikel in higlight te plaatsen. Daarnaast kan je 'geclipte' teksten achteraf bewerken, kopiëren, plakken, ... Via de folder sync-service van Evernote kan je bovendien makkelijk je gegevens tussen de verschillende apparaten waarop Evernote is geïnstalleerd synchroon houden.

Pluspunten:

  • Ideaal voor het verzamelen van webgeoriënteerde informatie
  • Gratis. De premium (lees betalende) versie biedt weliswaar meer mogelijkheden en opslagcapaciteit.

Minpunten:

  • Minder geschikt om notities vanaf nul te maken.
  • De gratis versie laat enkel toe om foto's, audio, tekst en pdf-bestanden te synchroniseren tussen verschillende apparaten.
  • Om je notities te raadplegen in de gratis versie van Evernote heb je internettoegang nodig.

Mardi 20 Mai 2014 om 9:29

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //