Filoloog wordt tenniscoach, historicus wordt it’er: je diploma is ‘maar’ de start

Nee, een diploma is niet altijd bepalend voor het verloop van je carrière. Wanhoop dus niet wanneer je straks afstudeert met een diploma filosofie, archeologie of interieurvormgeving en niet onmiddellijk een baantje ‘in jouw richting’ vindt. Als je je loopbaan zelf in handen neemt, zijn de mogelijkheden legio. Klassiek filoloog Steven Martens bijvoorbeeld  schopte het tot tenniscoach en ceo van de voetbalbond.

Filoloog wordt tenniscoach, historicus wordt it’er: je diploma is ‘maar’ de start

Nee, een diploma is niet altijd bepalend voor het verloop van je carrière. Wanhoop dus niet wanneer je straks afstudeert met een diploma filosofie, archeologie of interieurvormgeving en niet onmiddellijk een baantje ‘in jouw richting’ vindt. Als je het zelf in handen neemt, zijn de mogelijkheden legio. Enkele inspirerende voorbeelden.

 

1. Steven Martens: van klassieke filoloog tot tenniscoach en ceo van de voetbalbond

De Rode Duivels zijn tegenwoordig bijzonder hot. Vorige week vlogen de laatste tickets voor de komende vriendschappelijke interland tegen Frankrijk alweer in recordtijd de deur uit. De populariteit van het nationale elftal heeft te maken met een succesvolle generatie, maar ook met de wind van professionalisme die door de bondsgebouwen waait sinds Steven Martens als ceo de Belgische voetbalbond leidt. Zijn aanstelling – de man kwam als tenniscoach toch uit een andere sport – was verrassend, maar paste anderzijds wel bij het niet voor de hand liggende carrièrepad dat hij volgde. Dat hij überhaupt tot dan toe zijn brood had verdiend als tenniscoach was immers niet zo evident aangezien hij een diploma klassieke filologie op zak heeft. Overigens is hij niet de enige coach in de sport die ook op een andere manier aan de bak had kunnen komen. De voetbalcoaches Trond Sollied en Aad De Mos zijn eigenlijk onderwijzers en de Mexicaan Hugo Sanchez, die ooit veel doelpunten maakte voor Real Madrid, is eigenlijk tandarts. 

 

2. Rita Verreydt: van licentiate geschiedenis tot it-topvrouw

Rita Verreydt, die tegenwoordig ceo is van it-bedrijf Uptime Group, raakte bekend als topvrouw van de it-groep Sogeti, hoewel niets haar daar als licentiate geschiedenis toe had voorbestemd. Ze startte haar carrière wel in een klassiek kanaal, namelijk het onderwijs. Maar omdat ze van de ene interim naar de andere moest, koos ze voor meer zekerheid via een verkoopfunctie bij het toenmalige Promedia, de uitgever van de Gouden Gids. Toen ze daar solliciteerde, kreeg ze eerst te horen dat haar gebrek aan ervaring in de verkoop haar parten kon spelen, maar ze antwoordde dat ze met succes geschiedenis had verkocht aan leerlingen in het beroepsonderwijs. En omdat ze bleef werken met een open geest, leidde dat uiteindelijk tot een functie als ceo van Sogeti. Ook Saskia Van Uffelen, ceo van Bull, kan een gelijkaardig verhaal voorleggen. Ze behaalde graduaten in lichamelijke opvoeding en pedagogie om vervolgens geleidelijk aan op te klimmen in de it-wereld. En de bekende journaliste en Amerika-correspondente Greet De Keyser is licentiate in de wijsbegeerte. Kortom, deze drie vrouwen, hebben ook na het behalen van hun diploma de moed gehad om hun kansen te grijpen, ook al lagen die op een heel ander pad dan hun diploma had kunnen doen vermoeden. 

 

3. Karel Martens: van industrieel ingenieur tot auditeur

Ook na het behalen van je diploma komt het er dus op aan kansen te grijpen waarbij je je passie volgt of op een pragmatische manier bereid bent nieuwe zaken te leren. Karel Martens is daar ook een voorbeeld van. Hij studeerde 14 jaar geleden af als industrieel ingenieur bouwkunde, maar is ondertussen al 13 jaar aan de slag als auditeur. Na zijn studies raakte hij bij diverse sollicitatierondes voor een job die volledig aansloot op zijn diploma vrij ver, maar toch werd hij in geen enkele van die gevallen de kandidaat die de job ook echt kreeg. Tot hij bij zijn huidige werkgever – een certificeringsorganisme in de bouwsector – aan één gesprek voldoende had, hoewel hij op dat moment helemaal niet wist wat zijn toekomstige taken van certificeren en inspecteren als auditeur zouden inhouden. Maar de rekruteerder had kennelijk goed ingeschat dat hij daarvoor snel de juiste competenties onder de knie kon krijgen.  

Lundi 24 Juin 2013 om 14:50

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //