Gebruik de truucjes van de blind date voor je job interview

Een eerste job interview is een beetje als een blind date. Je hebt een afspraak met iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet om vervolgens na de eerste kennismaking een uitvoerig gesprek met die persoon te hebben.

Gebruik de truucjes van de blind date voor je job interview

Bedoeling van dat gesprek is, net zoals bij een blind date, om die andere persoon onder de indruk te brengen van jezelf en hem of haar te laten beslissen dat jij deel moet uitmaken van zijn of haar (professionele) leven. De overeenkomsten tussen een blind date en een eerste sollicitatiegesprek kan je dan ook makkelijk in jouw voordeel uitspelen.

 

1. Sell your personality

Net zoals bij een eerste afspraakje gaat het bij een eerste sollicitatiegesprek eigenlijk om bevestiging. De rekruteerder heeft, net als je liefje, al over jou gehoord (via LinkedIn of via collega's) of gelezen (via je sollicitatiebrief en CV) en is geïnteresseerd geraakt. Tijdens de eerste ontmoeting gaat het erom om die verwachtingen af te toetsen aan de werkelijkheid. Ben jij wel degelijk de (professioneel) aantrekkelijke persoon die de rekruteerder in gedachte had ? Kunst is dus om net zoals bij je eerste date die verwachtingen in te lossen. Niet dat je een typetje moet spelen maar je moet wel zijn wie je beweerd te zijn. Zorg dus dat het plaatje klopt.

 

2. Dress to impress

Net zoals bij je eerste date moet je uiteraard ook bij een eerste sollicitatiegesprek vestimentair je beste beentje voorzetten. Dat betekent dat je strak in het (mantel)pak zit en er voorts (haren, nagels, baardgroei, ...) netjes en afgeborsteld uitziet. Los van de sector waarin je terechtkomt, is een onberispelijke outfit naast een visitekaartje eveneens een teken van respect voor de persoon die je gaat ontmoeten. Moraal van het verhaal: wanneer je zelfs voor de eerste ontmoeting geen moeite doet dan kan het daarna enkel maar bergafwaarts gaan. Willen of niet: de rekruteerder kan en zal je tijdens die eerste ontmoeting dan ook zeker en vast op je kledij en voorkomen beoordelen.

 

3. Be a storyteller

Wanneer je tijdens je blind date niets te vertellen hebt, zal de date snel verwateren. Niet iedereen is een spraakwaterval maar geloof het of niet: iedereen hoort graag een leuk of origineel verhaal. Dat hoeven geen grootste dingen te zijn. Het gaat hem op dat moment vooral om hoe je het brengt. Ben je grappig, eigengereid, passioneel of ambitieus ? Uit een goed verhaal valt immers heel wat af te leiden. Idem dito voor je eerste ontmoeting bij de rekruteerder: de verhalen die je vertelt, stellen hem of haar in staat in te schatten wie jij bent, wat je professionele aspiraties zijn en welke richting je op korte- en langetermijn uit wil. De kunst van het verhalen vertellen, storytelling zoals dat dan heet, kan je dan ook sneller tot bij de eindmeet brengen. Om het jezelf een stukje makkelijker te maken, kan je een aantal onderwerpen oplijsten waar je het wil over hebben en daar op voorhand al even over reflecteren.

 

4. Put your money where your mouth is

Vrij vertaald betekent deze uitspraak eigenlijk dat praatjes geen gaatjes vullen. Je kan bijvoorbeeld op je eerste date wel vertellen dat je een charmant iemand bent: beter is echter om bijvoorbeeld op die eerste date een boeketje bloemen mee te brengen, de deur open te houden wanneer je een restaurantje opzoekt en het laatste slokje van de fles wijn die je bestelde niet in je eigen glas te schenken maar in dat van je date. Net hetzelfde bij je eerste sollicitatiegesprek. In plaats van met woorden proberen duidelijk te maken dat je gepassioneerd  bent door je vak van bijvoorbeeld architect, kan je dat ook doen door een mini-maquette of 3D schets te tonen die je zopas maakte.

 

5. Stay in the picture

In beeld blijven, is ook na de eerste date een must. Neem dus initiatief en bel hem/haar even op, ook wanneer de date mogelijk niet zo goed is verlopen. Een gentleman/gentlewoman plaatst zich boven dit soort dingen en ziet in de eerste plaats de mens achter de blind date. Ook na je eerste sollicitatiegeprek, hou je best contact. Mogelijk is het niet gelopen zoal je wilde maar dat is op dat ogenblik niet relevant. De vraag is enkel: hoe ga je ermee om? Net zoals met een fout gelopen blind date, kan je achteraf dan ook best even bellen met de rekruteerder. Wat is er fout gelopen? Is het onoverkomelijk ? Kan je een nieuwe start maken? Is er totaal geen match en moet je verder op zoek naar een nieuwe (professionele) date ? Het feit dat je de dingen opvolgt, geeft op dat moment aan dat je een volwassen iemand bent die zich over tegenslagen kan heen zetten en verder kan met zijn (professionele) leven. 

Mardi 11 Mars 2014 om 12:1

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //