Getuigenis: Organiseer zelf een (vrijwillige) stage.

Ine D'hoe heeft vorig academiejaar de master journalistiek gevolgd en is ervan overtuigd dat praktijkervaring goud waard is. Daarom ging ze na de verplichte stage op zoek naar een extra stageplaats. En dat bleek niet eens zo moeilijk.

Getuigenis: Organiseer zelf een (vrijwillige) stage.

"Na de opleiding journalistiek heb ik stage gelopen bij modejournaliste Veerle Windels," steekt Ine van wal. "Voor haar heb ik voornamelijk artikels voorbereid. Soms was dat puur feitelijke research en in andere gevallen kwam dat neer op alles lezen over mensen die ze moest interviewen en oude interviews uitpluizen. En ik heb veel opzoekwerk gedaan voor een boek over meubeldesigners dat Veerle maakte in samenwerking met Bulo.”

 

Extra stage

“Ik heb ook een aantal spreadsheets gemaakt over de trends die op dat moment actueel waren. Dat kwam dikwijls neer op lookbooks doornemen en er de relevante zaken uithalen. Ze heeft me daar enorm vrij in gelaten, en dat vond ik echt heel tof. Achteraf hebben we natuurlijk samen bekeken wat ik had gemaakt, en gelukkig was ze het in grote lijnen met me eens. (lacht) Alles bij elkaar heb ik dus heel uiteenlopende zaken mogen doen en heb ik ook heel veel feedback gekregen. En daar doe je het uiteindelijk toch voor als stagiair. Toch wou ik na die positieve ervaring graag nog een extra stage doen. Ik heb enorm veel geleerd van Veerle, maar ik wou toch ook het gevoel kennen van op een redactie te werken.”
“Ik had gezien dat het lifestyleblad Steps Magazine vaak met stagiairs werkt, en dus heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en gewoon op hun Twitter-account gevraagd of ze nog iemand konden gebruiken in de  wintermaanden. En daar kwam bijna meteen een antwoord op: ze vroegen me om een cv op te sturen en een paar voorbeeldartikels. Gelukkig was redactiecoördinator Bart Casteleyn onder de indruk van mijn artikels en de ervaring die ik intussen heb opgedaan.”

 

Standaard stagecontract

“In principe is dit een vrijwillige stage, maar ik had het geluk dat ik ze toch nog via de opleiding journalistiek kon organiseren omdat ik mijn eindwerk nog moet afwerken. Zeker nu de Hogeschool Universiteit Brussel onder de vleugels van de KU Leuven zit, verliep dat allemaal bijzonder vlot. Ik heb dus een standaard stagecontract ondertekend, wat toch wel belangrijk is in verband met verzekeringen en zo. Bij Steps ga ik twee of drie dagen per week op de redactie zelf werken en de rest van de tijd van thuis uit, omdat het voor mij niet zo gemakkelijk is om met het openbaar vervoer helemaal naar West-Vlaanderen te gaan. Het is de bedoeling dat ik vooral voor de website ga schrijven, want daar hebben ze bij Steps geen aparte redactie voor. Momenteel werkt er ook een stagiaire die haar eigen rubriek heeft op de website, waarvoor ze dagelijks documenteert welke kleren ze draagt. Als alles goed gaat, mag ik ook mijn eigen ding doen op de site, maar ik wil er natuurlijk wel graag mijn eigen draai aan geven. Ik ben van plan om zoveel mogelijk events te bezoeken op het vlak van mode, interieur en design. En als ik daar ben, ga ik natuurlijk live verslag uitbrengen via de sociale media. Achteraf kan ik die ervaringen dan verwerken in mijn eigen column op de website. Ik kijk er al naar uit!"

 

Praktisch: Op zoek naar een stageplaats 

* De meeste stages kaderen in een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Wie zoals Ine een vrijwillige stage wil volgen tijdens zijn opleiding, kan dat meestal vrij eenvoudig regelen met de school.
* Een andere interessante piste wordt aangereikt door de VDAB. Die biedt de individuele beroepsopleiding (IBO) aan. Het systeem komt neer op een stage van 1 tot 6 maanden, met dien verstande dat de werkgever zich engageert om je na afloop een contract van onbepaalde duur te geven. In feite komt het erop neer dat je werkgever de tijd krijgt om je op te leiden op kosten van de gemeenschap. Je werkloosheidsuitkering loopt gewoon door en wordt aangevuld door een premie die de werkgever betaalt.

 

Info : vdab.be/ibo

 

* Wie afgestudeerd is, kan zelf op zoek gaan naar een stageplaats om ervaring op te doen. Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende moet je wel toestemming vragen aan de RVA, want anders raak je je uitkering kwijt en kan je tijdens je stage verplicht worden om een jobaanbod te aanvaarden.

 

Foto: Tom Brinckman 

Mardi 24 Décembre 2013 om 11:34

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //