Help, ik weet echt niet welke job gedaan!

Na een slordige twintig jaar op school heb je eindelijk dat langverwachte diploma in  handen, maar weet je ook wat je ‘later’ wil worden? Sommige mensen mikken al vanaf hun kinderjaren op een bepaald beroep, maar anderen staan vooral verdwaasd om zich heen te kijken op de arbeidsmarkt.  Wat nu gezongen?

Help, ik weet echt niet welke job gedaan!

Maak je geen zorgen, maar onderneem wel actie. De kans is relatief klein dat de werkgevers bij bosjes  aan je bel komen hangen. Dus kom uit je kot en informeer jezelf.

 

In tijden van sociale media kan het niet moeilijk zijn om een paar mensen op te snorren met hetzelfde diploma. Als student heb je snel de indruk dat je opties beperkt zijn, maar zowat elk diploma geeft  uitzicht op heel diverse jobs. Wees niet bang om advies te vragen!

 

Terwijl je je eigen weg zoekt, doe je er goed aan om alvast wat werkervaring op te doen. Werkgevers zijn dol op mensen die van aanpakken weten, en dan maakt het niet eens zo veel uit wat je precies doet: een stage, vrijwilligerswerk of een interimjob.

 

Proef van zoveel mogelijk werkomgevingen, en ontdek gaandeweg waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Interims zijn een ideale manier om dat voor elkaar te krijgen.

 

Probeer te ontdekken waar je talenten liggen en probeer uit te vissen wat jouw prioriteiten zijn. Sommigen willen per se een job die ze met hart en ziel uitoefenen, anderen willen vooral een job die brood op de plank brengt en weinig kopzorgen oplevert.  

 

Geef nooit de brui aan een job voor je er alles hebt uitgeald wat er voor jou in zit. Iedereen heeft een paar maanden nodig om zich aan te passen aan een nieuwe werkplek, en ook van een job die totaal niet bij je past kan je heel wat opsteken.

 

Creëer een profiel op LinkedIn, en vraag aan professionals uit de branches die jou interesseren om een introductie bij de mensen die ertoe doen. Let op: je moet jezelf bewijzen voor je dat soort gunsten kan vragen.
 
Als je lovende commentaren krijgt van werkgevers of collega’s, kan je hen ook om een referentie op LinkedIn vragen.

Lundi 3 Février 2014 om 0:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //